Det er derfor du føler deg godt i skogen

Det foregår mye forskning rundt om i verden på effektene naturen har på helsen vår. Ved ULS Umeå studerer Ann Dolling, professor i skogøkologi, skogens effekt på mennesker med utmattelsessyndrom. I en å eksperimentere Det ble rekruttert over 100 personer som hadde vært utslitte i lang tid.

– Vi ønsket ikke å foreta noen annen behandling og ønsket derfor å undersøke om det grønne miljøet, og spesielt skogen, kan kurere utmattelsessyndrom, sier Ann Dolling.

Forskerne søkte etter ulike typer skog og ba deltakerne utforske dem.

– Vi ba dem gå rolig og stille og det ville de helst bare være, sier Ann Dolling.

Pulsen og blodtrykket gikk ned i skogen

Puls og blodtrykk ble målt hvert tiende minutt i skogen.

– Vi kunne se at når deltakerne kom til skogen, sank blodtrykket. Og håndleddet fulgte også samme mønster, sier Ann Dolling.

Forskerne fant også at konsentrasjonen ble forbedret. Og deltakerne fant en ro som ga dem tid til å reflektere.

– Fra begynnelsen syntes de det var vanskelig å være alene og prøve å sitte stille i to timer. Men etter en måned eller så sa de: «Å, vi kan endelig gå til skogen». Og deltakerne i skogen begynte å reflektere over hvordan de kunne endre livene sine for å føle seg bedre, sier Ann Dolling.

Konsentrasjonen i skogen er spontan

Etter det tre måneder lange eksperimentet ble deltakerne friskere.

Men hvorfor har skogen helbredende krefter?

– Jeg tror det har med evolusjon å gjøre. Det ligger i naturen vi er skapt til å være, sier Ann Dolling.

Når vi er i et urbant miljø bruker vi vanligvis det som kalles direkte oppmerksomhet, sammenlignet med skogen hvor oppmerksomheten er mer spontan.

– Vi må bruke direkte oppmerksomhet når vi kjører bil, sykler, bruker datamaskin. Vi har bygget et samfunn for fokusert oppmerksomhet, hvor vi må ta mange beslutninger og alltid være på vakt.

Naturen er et sted for åndelighet

Men skogen er ikke bare viktig for syke mennesker. For mange urbane svensker har skogen en eksistensiell dimensjon.

– Naturen er et av de viktigste stedene for dype eksistensielle opplevelser, som betyr at naturen berører en dypt i ens vesen, sier religionsprofessor David Thurfjell.

Studer forholdet svensker har til skogen i lys av at Sverige er et av de mest sekulariserte landene i verden. Han har i sitt Undersøkelser intervjuet svensker som ikke tilhører noen religion og som bor i byer om skogens betydning for dem på et eksistensielt nivå.

– Du reflekterer deg selv i naturen. Føl at landskapet husker ting som også skjer i deg. Å gå på en sti eller se på et uhåndterlig landskap blir et bilde på vandringen gjennom livet, sier David Thurfjell.

Personene han intervjuet beskriver en følelse av ensomhet i byen som forsvinner når de går ut i skogen.

– Det har med følelsen av tilhørighet å gjøre. «De er en del av alt som finnes; av universet, planeter, planter og alle dyr. Vi er her sammen.- Selvet ditt blir ikke lenger så viktig, det løses opp på en måte som oppleves som positivt. Og du føler deg mindre alene, sier David Thurfjell.

Se hele Science World’s Battle of the Forest «mandag 4. oktober kl. 20.00 på SVT2 eller på SVT spill.

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *