Team Anna Hasselborg og Team Niklas Edin er begge verdensledere og tilhører Sveriges største gullhopp under vinter-OL i Beijing. Men allerede før man går inn i kampen om medaljer, kan svensk curling ha et lag på pallen.
Blandet lag Almida de Val og Oskar Eriksson starter sin OL-turnering allerede 2. februar, to dager før innvielsen, og har en medalje i sikte.
Det er en rask marsj for en duo som først begynte å spille sammen i fjor.
– Jeg ringte Oskar og spurte om han ville leke med meg. Jeg hadde aldri spilt en mixed double-kamp før, men jeg tenkte at hvis det står et OL-sted på spill, hvorfor ikke, og det gikk bra, sier de Val.
kan bare enig. Ble øyeblikkelig svensk ligagull og ved Oberstdorf-VM i mai vant duoen VM-bronse etter å ha vært ubeseiret i gruppespillet. En suksess som ga billett til Beijing og økte forventningene til en usikker OL-turnering.
– Hvilket som helst av de ti lagene kan vinne medalje. Vi er absolutt med og streber etter det, sier Eriksson.
For Karlstadskillen, dobbel medaljejakt i Beijing. Han er også en del av det svenske herrelaget som ble verdensmester i tre år på rad. Allerede som 30-åring skal han gjøre sitt fjerde OL. Han var reserve i både Vancouver 2010 og Sotsji 2014, hvor han oppnådde henholdsvis en fjerdeplass og en bronse. I Pyeongchang 2018 var han nestleder for toppfavorittlaget som falt i finalen mot USA. Tror nå det er på tide med ett gull – eller hvorfor ikke to?
Til valget, som kommer fra Gøteborg og representerer Sundbybergs CK, er OL-debuten. Den tilhører Team Isabella Wranå, som ble juniorverdensmester i 2017, men som lenge ble tvunget til å stå i skyggen av Team Hasselborg og ikke få delta i de store mesterskapene, hvor hvert land kun kan ha én representant. . Han innrømmer at det kan være frustrerende.
– Det er hvordan. Det er viktig å være best for å være med i mesterskapene. Vi har nå spilt Grand Slam-konkurranser og slått Hasselborg et par ganger, så det ser ut som vi nærmer oss veldig, sier de Val, som samtidig trente ved Kunglig Teknisk Institutt med sin vellykkede karriere innen curling.
Da mye av fjorårets curlingspill ble avlyst på grunn av pandemien, skiftet hun tempoet på studiene og ble i sommer uteksaminert med en mastergrad i megatronikk, som hun beskriver som en blanding av mekanikk og elektronikk.
Reglene for mixed doubles skiller seg fra vanlig størrelse curling. Laget består av to spillere, en kvinne og en mann, som har fem steiner per runde. Spillet begynner med at hvert lag legger en stein på forhåndsmerkede steder, innenfor eller foran reiret.
Spilleren på laget som spiller den første steinen må også spille den femte og siste steinen. Den andre spilleren spiller stein to, tre og fire. En annen forskjell er at i en nullrunde holder du ikke den siste steinens gunst.
Både de Val og Eriksson beskriver mixed double-spillet som mer offensivt og det er litt mindre rom for feil.
– Siden dere bare er to spillere, må dere ha litt mer kontroll over alle deler av spillet. I firemannslag kan man dele det mer inn i ansvarsområder, sier de Val.
Mixed double debuterte som olympisk idrett i Pyeongchang. Tidligere var det vanlig med spesialiserte spillere, men med mulighet for OL-medaljer har stadig flere spillere på firemannslaget begynt å doble seg.
i Gøteborg Mixed Doubles Cup har den skotske duoen Jennifer Dodds og Bruce Mouat, hvis respektive lag til slutt beseiret Sverige i Lillehammer-EM i november.
– Vi har aldri spilt dem i mixed double, så det hadde vært gøy å møte dem i finalen her. Dette blir vår siste konkurranse sammen før OL, sier Val.
Han vet at det ikke blir en lett reise. Konkurransen i Gøteborg, som starter tirsdag med gruppespillkampene og avsluttes torsdag, er av høyeste internasjonale kvalitet. Seks av de ti lagene som er kvalifisert til OL holder til i Gøteborgs curlinghall i Göta älvstranden på Hisingen.
Fotnote: Almida de Val og Oskar Eriksson fikk en perfekt start på Gøteborg-konkurransen og startet med to seire. Først slo de den norske duoen Martine Rønning / Mathias Brænden med 10-4 og deretter de finske brødrene Oona og Aku Kauste med 6-4.
Les flere sportsnyheter her.
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»