Det arabiske «universitetet» i Sverige ønsker å spre islamsk kultur

Nylig, utenfor Gøteborg, ble Swedish Crown University født, hvis formål blant annet er å spre den arabisk-islamske kulturen. Men når investeringen vurderes av Doku-siden, dukker det opp mange spørsmålstegn om virksomheten.

Nyheter

Publisert kl. 07:00, 25. januar 2023

Det nye arabiske universitetet i Sverige ble publisert på sosiale medier, og bilder av biblioteker, moderne lokaler og store åpne områder ble lagt ut på skolens hjemmeside.

Men egentlig fører universitetsadressen til en liten hytte i Angered utenfor Gøteborg. er siden Dokumentar, som undersøker islamisme, som avslører flere rariteter med universitetet fremmet av blant andre den irakiske miljøministeren.

En av drivkraften bak prosjektet er Mahmoud Aldebe. Han er en tidligere fremtredende politiker og leder av det svenske muslimske rådet og har vært knyttet til islamistiske nettverk ved flere anledninger.

Men det er store forskjeller i hvordan virksomheten presenteres på nett og hva som skjer i det virkelige liv. Universitetet hevder å kunne tilby studier som leder til bachelor-, master- og doktorgrader. Og søkte også fagutdanning og stipend for doktorgradsstudenter, skriver Doku. Et bredt spekter av institusjoner er listet opp, fra bedriftsøkonomi og juss til matematikk og medisin.

En annen spesialisering, avdelingen for sharia og islamstudier, skulle også vært presentert på Facebook.

Det er uklarheter om tilstanden til universitetet, rapporterer Doku videre. Mahmoud Aldebe uttalte på sosiale medier at Swedish Crown University ikke er et universitet, men bør fungere som en utdanningsinstitusjon. Ifølge Aldebe er sertifikatene for tiden godkjent av Irak og andre land, samt flere arabiske og utenlandske universiteter.

Universitetsrepresentanter sa også at de var «på vei» mot anerkjennelse i Sverige. Men Kunnskapsdepartementet sier til Doku at det er, og ikke har vært, en søknad om tillatelse eller vedtak på Swedish Crown University.

Siden hevder at Swedish Crown University ikke har tillatelse til å kunngjøre bachelor-, master- og doktorgrader i Sverige, og har heller ikke søkt om det.

Universitetsrepresentant han forteller til Doku at rundt 40 studenter for tiden har søkt om at studier skal gjennomføres på nett. De hevder at de ikke har sagt at selskapet snart vil få svensk anerkjennelse, men at det har anerkjennelse fra andre universiteter i utlandet.

Når det gjelder sharia-undervisning opplyses det at dette ikke tilbys ennå. Og på spørsmål om hvor elevene er fra, er svaret Midtøsten og Afrika, samt tre svenske og en norsk student.

Doku påpeker at eksistensen av nettverk av falske universiteter, basert i Midtøsten, som utsteder vitnemål og sertifikater til utenlandske studenter, ble avslørt først i 2020.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *