Den nyoppdagede varianten av koronaviruset skaper bekymring flere steder

Torsdag kom nyheter om at oppdagelsen av en ny variant av koronaviruset i det sørlige Afrika vekker bekymring.

Den nyoppdagede varianten, kalt B.1.1.529, sies å ha 50 mutasjoner, inkludert minst 30 i det såkalte negleproteinet på overflaten av viruset. Det er imidlertid ikke fastslått om det er mer smittsomt eller resistent mot vaksiner.

Til dags dato er rundt 100 tilfeller av den nye varianten oppdaget i Afrika, ifølge Reuters. De fleste i Gauteng-provinsen. Men tilfeller er også oppdaget i Hong Kong og Botswana. Et tilfelle av den nye varianten ble også funnet i Israel, ifølge Aftonbladet. Ifølge avisen er dette en person som returnerte til Israel fra Malawi.

Folkehelsemyndigheten i Sverige kjenner ikke til noen bekreftede tilfeller i Europa, ifølge TT. To mistenkte saker etterforskes imidlertid i Belgia, meldte belgiske medier fredag ​​ettermiddag.

Sør-Afrika ba ifølge Dagens Nyheter om et hastemøte med Verdens helseorganisasjon fredag ​​for å diskutere den nye varianten.

Flere land, inkludert Storbritannia og Israel, har allerede innført flyforbud fra flere sørafrikanske land. Fredag ​​morgen kom også nyheten om at EU-kommisjonen også ønsker en flystopp.

Statsepidemiolog Anders Tegnell mener imidlertid det er for tidlig å trekke vidtrekkende konklusjoner om den nyoppdagede varianten og det store antallet mutasjoner.

– Mange av de tidligere variantene har det også, så jeg synes ikke denne skiller seg så mye ut. Det som kanskje får det til å skille seg litt mer ut er at det ser ut til å øke ganske raskt i Sør-Afrika, men det er mange andre faktorer som kan påvirke det, sier han. TT.

Ifølge Anders Tegnell er det for tidlig å svare på om det er fare for at vaksinene som er tilgjengelig i dag vil ha dårligere effekt mot den nye varianten. Han påpeker imidlertid at det er «fullt mulig og relativt enkelt» å ødelegge eksisterende vaksiner.

Samtidig synes Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemiologi, det er en alarm å bli tatt på alvor.

– Det er helt klart bekymringsfullt. Vi har sett relativt mange varianter som ikke har blitt noe særlig, men vi har også sett at deltavarianten virkelig har spredt seg og gjort alt mye vanskeligere, sier han. Dagens Nyheter.

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.