Den nye norske ambassadøren: – FN kommer neppe inn i Gaza

NEW YORK (VG) FN har ikke klart å skape fred i Ukraina. Men er det håp i Israel og Gaza?

Publisert:

Helikoptrene flyr over FN-bygningen i New York med en gang. Nede på bakken, inne i Sikkerhetsrådet og i kjellerens forhandlingsrom foregår det intens møtevirksomhet.

Midtøsten har eksplodert igjen. Israel forbereder en bakkeinvasjon i Gaza, som hevn for det brutale angrepet fra Hamas. Over to millioner sivile forbereder seg på det som kommer.

Begge møtes i FN Israel og Palestina. Det samme gjør nøkkelaktører som Egypt, Iran og Libanon. Kan samtalene her føre til noe?

GAZA: Røyk stiger opp fra Beit Lahiya på Gazastripen søndag etter israelske luftangrep.

Merete Fjeld Brattested (60), norsk ferskenambassadør i FN, håper det.

– FNs generalsekretær Guterres og hans spesialkoordinator Tor Wennesland spiller en sentral rolle i å oppfordre partene til å utvise tilbakeholdenhet og lette spenningen og arbeide for å sikre humanitær tilgang til Gaza, sa han til VG.

VÆRET: Regnet pøser ned over New York høstdagen VG møter Brattested.

«Det er ingen fred å ivareta»

FNs sikkerhetsråd møttes sist tirsdag for å diskutere konflikten mellom Israel og Hamas. Russland har fremmet et forslag VedtakVedtakEn FN-resolusjon er en formell tekst vedtatt av et FN-organ og som er bindende i henhold til internasjonal lov. om en humanitær våpenhvile i kriger.

De fem faste medlemmeneDe fem faste medlemmeneUSA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike er faste medlemmer. De har vært en del av Sikkerhetsrådet siden 1945 og trenger ikke gjenvelges. Faste medlemmer har vetorett. de har ennå ikke klart å bli enige om en felles fordømmelse av Hamas-angrepet på Israel.

– Er dette konflikten hvor FN kan spenne sine fredsbevarende muskler, i motsetning til i Ukraina, hvor Sikkerhetsrådet er lammet av Russland?

– Det er ingen betingelser for at FNs sikkerhetsråd skal beslutte å sette i gang en fredsbevarende operasjon i og rundt Gaza. Det er ingen fred å garantere og den politiske konteksten gjør det ikke sannsynlig, sier Brattested.

Amerikas rolle i kriger

USA er Israels viktigste støttespiller – og en trofast venn av FN. Som fast medlem av Sikkerhetsrådet har USA blokkert mange resolusjoner mot Israel.

President Joe Biden ankom Israel onsdag, dagen etter angrepet på et sykehus i Gaza, og lovet at Israel vil få den støtten de trenger for å forsvare seg.

USA og Israel har annonsert at de i fellesskap vil utvikle en plan for å sende nødhjelp til sivile i Gaza.

ALLIERTE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu hilser Joe Biden med en klem på Tel Avivs Ben Gurion flyplass 18. oktober.

– USA fortsetter å sende luftvernutstyr og ammunisjon til Israel. Hva tror du?

– Israel har rett til å forsvare seg mot væpnede angrep, til å beskytte sitt folk mot vold og trusler. Norge forsvarer denne retten, svarer norsk ambassadør til FN Brattested.

– Vi understreker samtidig at tiltakene må være nødvendige og forholdsmessige. De må utøves på lignende måte som din, i tråd med krigens folkerett. Og det må være et skille mellom militære mål og sivilbefolkningen.

Ikke gi opp tostatslösning

– Norge spilte en helt spesiell rolle i denne konflikten, historisk sett. Vil det skje igjen?

– Det er ikke mulig å gi en varig løsning på denne konflikten med militære midler. På norsk side mener vi bestemt at konflikten må finne en politisk løsning gjennom en fremforhandlet tostatsløsning, sier FN-ambassadøren.

Både vår utenriksminister Eide og statsminister Støre er nå i dialog med israelske og palestinske ledere. Men det virker mørkt.

– I dag viser partene ingen interesse for forhandlinger, sier Brattested.

MØRKE SKYER: Mørke skyer ruver over New York og FN, med store prøvelser i en urolig verden.

Flotte tester

Tilliten til FN settes på prøve av krigen i Ukraina, både fordi Russland har lammet Sikkerhetsrådet i konflikten og fordi sørlige land føler at krigene i Europa stjeler all oppmerksomhet.

Men Brattested beholder troen på FN.

– Det er viktigere enn noen gang å ha en global organisasjon som FN, der menneskerettighetene beskyttes og respekteres. Uten det tror jeg vi kommer til å bli møtt med mye kaos. Og det er ikke i noens interesse.

Det er ikke noe reelt alternativ til FN, understreker han.

– Det er ditt land som Norge som skal hjelpe FN med å redde verden.

MØTE AVSLUTTET: Palestinsk utsending til FN Riyad Mansour håndhilser på den brasilianske FN-ambassadøren Sergio Franca Danese, som leder Sikkerhetsrådet mandag.

Venter med Russland

Som Norges nye utsending til FN har hun satt seg et skremmende mål: å møte alle 192 andre medlemmer av FN.

Og han har tenkt å starte med de som Norge ikke nødvendigvis er enig i.

– Vil du møte den russiske ambassadøren til FN?

– Ja, før eller siden vil jeg møte ham også, men det er andre jeg vil snakke med først. Og Norge regnes som en fiendtlig nasjon, så det er usikkert om han ville møte meg også, svarer Brattested.

PS! Norge ble valgt inn i Sikkerhetsrådet i 2021-2022, for første gang på 20 år. Norge har allerede annonsert sitt kandidatur for en ny periode 2039-2040

Publisert:

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *