Dekktall for kaldblodstravere i 2022

Dekningsdata for 2022 indikerer en reduksjon fra fjorårets 681 hopper. Kaldblodsavl har også gjennomgått endringer de siste årene, med betydelig færre avlshopper i Norge enn tidligere, samtidig som antall avlshopper stall i Sverige har økt. 568 hopper ble ruget med hingster holdt i Sverige i 2022 sammenlignet med for eksempel 2015 da det ble ruget 432 svenske hopper i Sverige.

Parringer med hingster oppstallt i Norge, som i mange år var over 100 hopper per år, endte i år på 38. Det kan imidlertid legges til noen flere hopper da norske data for svenske hopper paret med hingster oppstallt i Norge fortsatt er noe usikre.

At antallet hopper fortsetter å synke for hingster som er oppstallt i Norge, kan i hvert fall delvis forklares med de helt spesielle pandemiårene vi har opplevd og alle restriksjonene de har medført. Til det kan legges mange utfordringer med å krysse grenser både på hest og i semi. Det ser imidlertid ikke ut til å ha tatt motet fra norske oppdrettere i samme grad, da parringer av norske hopper til svenske hingster har økt de siste årene.

– Det svenske stutteriet blir stadig sterkere og ser ut til å tiltrekke seg både norske og svenske hoppeeiere. Men den generelle nedgangen i kaldblodsbestanden er i seg selv en grunn til bekymring, sier Christina Olsson, avlssjef i Swedish Travsport.

Få stasjoner med mange hopper

Før fjorårets paringstid var parringskvotene i den svensk-norske avlsplanen blitt noe redusert. Ingen avlshingster i Sverige fikk full bok i år, noe som er bemerkelsesverdig.

De norske hingstene, Elitpremierade Tekno Odin e. Moe Odin (61 hopper) og Ingbest e. Dotterud Teddy (52 hopper) som har det eldste kullet født i 2018, var de som trakk til seg flest hopper. Tekno Odins stallkamerater HGBalder’s Hudik Stallion Lome Brage (41 hopper), Järvsö Björn e. Järvsöviking (17 hopper) og Bork Odin’s Smedheim Solan (17 hopper) var også populære.

Hingsteparken på stasjonen hadde totalt 170 svenske hopper på sprangruller. En hoppe mer enn hingstene på den nærliggende Monster Travs-stasjonen, der Ingbest og den fortsatt unge Tekno Jerven e. Tekno Odin (47 hopper) og Ängsborken e. Bork Odin (39 hopper) var mest etterspurt. Ängsborken er også en bror til Tekno Jerven da begge har millionårsvinneren Elitmare Puma Jerva som mor.

Hudik Stallion og Monster Trot avlet sammen 14 hingster, som løste dekkeprøven i 2022. Dette sammen med andre hingster som er oppstallt i Hälsingland gjør at landskapet fortsatt dominerer i kaldblodsoppdrett. Kaldblodsavl er geografisk plassert lenger nord, ikke sjelden i tynt befolkede strøk, enn avl av de fleste andre hesteraser, som må tas hensyn til for eksempel med hensyn til frøforhold og transport av hopper og føll.

Elding blod via Moe Odin er svært dominerende

De mest populære hingstene har en fellesnevner i Elding linebygger. Ettersom unghingster har vært brukt i stor grad, spesielt de siste årene, blir generasjonsgapet kortere og Elding/Moe Odin havner nå ofte lenger og lenger bak i stamtavlene. Det er imidlertid slett ikke uvanlig at hekketårnet dukker opp flere ganger i stamtavler i stedet og da hovedsakelig via sønnen Moe Odin. Av de 44 hingstene som besto dekkeprøven i 2022 var det kun seks som manglet Elding/Moe Odin i de fire første generasjonene, og den yngste av disse hingstene var 15 år.

Blod fra Elding har en enorm påvirkning og det er selvsagt godt å ha en så fantastisk avlshingst, men det medfører også fare for overdreven innavl i en liten og begrenset bestand. Dette blir spesielt aktuelt med sterkt fallende samlede dekningstall for rasen. Totalt sett har antallet hopper som dekkes stort sett halvert i løpet av 2000-tallet, fra 2580 hopper til 1242 i år.Det reduserte antallet hopper, kombinert med den store påvirkningen av Elding-blod, har ført til en betydelig akselerert økning i slektskap.

Den nåværende genetiske planen har også som mål å begrense overdreven innavl. De reduserte dekningsgradene fra 80+30 til 70+25 er et steg opp i dette. Det er også begynt å benytte en vitenskapelig beregningsmetode i forbindelse med besetningsevalueringer for å finne hingster minst beslektet i bestand for å bruke flere oddetallsblod i besetningen. Noen hingster har også blitt godkjent av årsaker som innavl og lavt opphav. Prestasjonskravene til unghingster er også senket i avlsplanen for å få raskere generasjonsgap og finne naturtalenter.

– Vi håper nå at det kommer flere oddetallshingster til avlsvurderinger og at de også blir satt pris på av eierne av hoppene. Alt for å beskytte kaldblodig utvikling for en lys fremtid, sier Christina Olsson

Dekkene er spredt på flere hingster

De siste årene har flere hingster fått dekningsbevis for offentlig avl. Det var en oppadgående trend i løpet av 2000-tallet og i løpet av året var det 44 kappet hingster i Sverige, litt færre enn i fjor, men fortsatt en økning over tid. En trend som kan bidra positivt ut fra innavlssynspunkt, selv om det blant dem skulle være flere hingster med utkryssblod. Imidlertid ser omslagene ut til å ha vært spredt på flere hingster i år ettersom ingen hingster har fått full bok og de aller fleste har hatt noen hopper.

– Svensk kaldblodsoppdrett og sport er sterk og utvikler seg veldig positivt. Kaldblodstraveren er en liten og truet svensk-norsk rase som vi virkelig ønsker å beskytte. Det er derfor spesielt viktig å spare blod fra fremmede hingster. Det er viktig at bestanden ikke blir for liten og at det er en «genetisk bredde» i rasen. Det skal være bra fra et innavlssynspunkt at dekker er spredt på flere hingster, men dessverre er veldig mange hingster i slekt med hverandre som utgjør en risiko for fremtiden. sier Christina Olsson.

Er det mangel på dekning med hingster oppstallt i Norge?

-Antall hopper som har blitt dekket av hingster oppstallt i Norge har vært i overkant av 100 hopper i mange år og var i år 38 hopper. En endring som reiser mistanke om at det kan være hopper som ennå ikke er anmeldt av norske hingsteoppdrettere. De som dekket med stallhingst i Norge kan sjekke om hoppen deres er med i vedlagte fil. Hvis hoppen mangler, må eieren av hoppen kontakte eieren av den norske hingsten og/eller DNT, fordi hoppene må suppleres, forklarer Christina Olsson.

Nedenfor er alle dekningstallene for 2022 for kaldblodshingstene.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *