Christoph Heusgen: Vår politikk mot Russland har feilet

Etter Tysklands forening i 1990 og Sovjetunionens fall i 1991 utviklet Tyskland og Russland hjertelige forhold som motsto det meste, til og med annekteringen av Krim. Men etter invasjonen av Ukraina avsluttet den nye kansleren Olaf Scholz et tre tiår langt vennskap og snudde fullstendig landets russiske politikk.

«Rett å prøve»

Tysklands samarbeid med Putins Russland har vært under diskusjon i flere år nå. Noe som Christoph Heusgen, forbundskansler Angela Merkels tidligere utenrikspolitiske rådgiver og tysk ambassadør i FN, er godt klar over. Han sier de nå har mistet håpet om å kunne stole på Russland igjen.

– Det store spørsmålet alle stiller er selvsagt om det var riktig for Tyskland å prøve å ha dette nære forholdet. Grunnlaget for dette er Tysklands forsøk på å komme overens med vår historie under andre verdenskrig. Jeg synes det var riktig å prøve, men vi må innse at vi ikke har klart å gjøre Russland demokratisk.

«Putin satt i bunkeren sin»

De siste årene har også kommunikasjonen mellom Angela Merkel og Vladimir Putin gått ned. De to hadde vært relativt nære, snakket hverandres språk og har erfaring fra sine respektive land, men under Angela Merkels siste halvannet år ved makten har personlige møter opphørt, sier Christoph Heusgen.

– De kunne alltid snakke med hverandre, selv under Krim-krisen kunne Merkel alltid ta telefonen og ringe Putin. Men det endret ikke politikken hans. Sist Merkel var kansler satt Putin i bunkeren hennes, isolert. Det var ikke mulig å ha noe møte med ham. Man kunne ikke sitte i et rom og presentere argumenter som før.

«Viktig forskjell mellom russere og den russiske regjeringen»

Han sier det er en stor sak i Tyskland om fullstendig reversering av russisk politikk, men påpeker at det også må huskes at det er Putin og ikke det russiske folket.

– Det er viktigere enn noen gang å skille mellom det russiske folket og den russiske regjeringen. Når vi isolerer Russland og iverksetter sanksjoner, har det ingenting med det russiske folket å gjøre. Det har å gjøre med Putins regjering alene og i strid med nesten alle internasjonale konvensjoner. Det er ingen måte å være i et forhold eller stole på denne personen.

Klikk på klippet for å lære mer om Christoph Heusgen og se mer om vennskapet mellom Tyskland og Russland UD: Farlig kobling i kveld på SVT Play fra klokken 19.30 eller på SVT2 klokken 22.00.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.