Bredere fred omstridt Acer: Ikke oppdatert til å rapportere Norge

Samme dag som Høyesterett tok opp Acer-saken, uttalte PA-leder og statsminister Jonas Gahr Støre kategorisk at det ikke er snakk om å ta initiativ til å trekke Norge ut av Acer.

Publisert:

– Nei, Acers norske kunngjøring er ikke relevant. Regjeringen tar utgangspunkt i Hurdal-plattformen, hvor vi skal samarbeide med Europa gjennom EØS-avtalene og det er dette energisamarbeidet handler om, forklarer Støre til VG.

Tirsdag avviste Høyesterett Nei til EU-saken, der organisasjonen utfordret Stortingets 2018-vedtak om lovligheten av EUs tredje energipakke.

Støres klare avslag tar også politisk sikte på et vedtak som ble tatt forrige uke av landsmøtet i LOs største næringslivsforbund, Fellesforbundet:

Det store flertallet av organisasjonen har bedt om varsling fra energibyrået Acer. Støre avviser ikke bare dette, men viser også til at Høyesterett slår fast at Acer har liten innflytelse på norsk energipolitikk.

– Det som er nyttig med Høyesteretts utsagn er at den spesifiserer hva Acer er og hva som ikke er Acer. Acer bestemmer det Ikke Norske strømpriser og kreditt Ikke myndighet til å beslutte norsk energiutbygging eller bygging av nye utenlandsforbindelser/kabler. Acer legger til funksjoner, blant annet på landsmøtet i Fellesforbundet, som ikke stemmer, sier Støre.

AVSLAG: Støre gir litt ved til energidøra som svar på tretakene som ble vedtatt forrige uke under landsmøtet i Fellesforbundet.  Her ble han mottatt på landsmøtet av lederen i Fellesforbundet Jørn Eggum.

Den neste fasen av Norges energikamp dreier seg om spørsmålet om Norge vil si nei til neste EU-pakke: Den fjerde pakken for EUs energimarkedsom Fellesforbundet også vil si nei til.

Sp har gått av veien for å varsle at de er svært kritiske til det, og stemmer i partiet har gått så langt som å si at det er uaktuelt å sitte i en regjering som innfører det.

– Er det aktuelt å si nei til EUs fjerde energimarkedspakke, som Norge nå skal ta stilling til?

– Vi må se hva dette innebærer element for element, vi må gjøre det i dybden. Det vil være ting jeg mener Norge må ta stilling til selvstendig.

Leiekamp

Flertallet på landsmøtet i Fellesforbundet gikk også til angrep på EU- og EØS-avtalene:

De bestemte at hvis EFTA-domstolenEFTA-domstolenNemnd som behandler tvister om EØS-avtaler ELLER ESAESAOvervåkingsorganet for EØS-avtaler tvinger Norge til å endre regler om opptak, ønsker Fellesforbundet å jobbe mot en alternativ handelsavtale og en annen sammenslutning med EU.

ESA de åpnet en sak fordi de blant annet mener at innleieforbudet i bygg- og anleggssektoren i Oslo hovedstadsområde, innført fra 2022, er ulovlig.

– Er din regjerings nye ansettelsesregler viktige nok til at din regjering blir enig med flertallet i nasjonalforsamlingen?

– Norge har en bred tilnærming til EØS-samarbeidet. ESA har en rolle i å sikre at reglene følges. Vi må lytte til ham og så må vi forsvare vår sak. Noen ganger får vi godkjenning, andre ganger ikke. Jeg er sikker på at vår beslutning om opptak er politisk og juridisk forsvarlig.

Han legger til:

– Det er ikke mulig at hvis vi ikke får rett til alt vi står for, så vil vi trekke oss fra et så bredt samarbeid som er viktig for Norge. Det vil ikke undergrave EØS-avtalene. Fellesforbundet understreket at Norge skal ha verdens beste markedsadgang og arbeidslivsstandard. Jeg deler det.

Publisert:

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *