Bodø / Glimt – laget som trollbundet europeisk fotball

Bodø, i Nord-Norge, har rundt 50 000 mennesker, like mange som for eksempel i Hässleholm eller Örnsköldsvik. Det tar seksten timer med bil til Oslo, for å komme til Trondheim tar det nesten ti timer.

Byen er mest kjent for å ha en av de største flybasene i Norge og kalle seg hovedstaden for Norwegian flight, men også for å ha et flott fiske. Det har også et fotballag som heter Bodø/Glimt, laget har vunnet norgesmesterskapet to år på rad.

Etter 2012-sesongen Klubben gikk konkurs på grunn av millioner av gjeld, men vi starter i 2016. Nåværende sportsdirektør Aasmund Bjørkan var manager da laget gikk til semifinale i Norgescupen. Fremtidige stjernenavn som Jens Petter Hauge og Patrick Berg hadde begynt å virkelig dukke opp i Norsk Eliteserie.

Bodø/Glimt tapte semifinalen mot Rosenborg og i ligaen haltet laget så kraftig at de kom ut av toppsjiktet. Det andre mesterskapet var ikke noe problem og Bodø/Glimt klatret igjen overbevisende inn i det flotte rommet.

Så tok Kjetil Knutsen over som hovedtrener og i 2018 startet reisen mot toppen. Den første sesongen fornyet de kontrakten med tre poengs margin og alle var fornøyde. Sesongen etter endte laget på andreplass med kun én Molde ledet av Ole Gunnar Solskjær i spissen.

Kjetil Knutsen har hatt suksess siden han overtok i 2018.

Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Sesongen 2020 ville bli sesongen som snudde opp ned på hele fotballverdenen.

De vant den første kampen, deretter den andre og tredje. Etter ti runder hadde laget vunnet alle med et målsnitt på nesten fire mål per kamp. Ingen skjønte noe, i skyggen av pandemien gjorde den lille klubben i Nord-Norge noe ekstraordinært.

Så følger en seier og to kryss som signaliserer at du i det minste kan forstyrre den gule og svarte hæren til Kjetil Knutsen.

Som et resultat av sesongen Andreplassen i 2019 ga Bodø/Glimt sjansen til å kvalifisere seg til Europa League. I den første kvalifiseringsrunden pulveriserte litauen Kauno Zalgiris 6-1. Den andre kvalifiseringsrunden var også mot en litauisk side med lignende navn, Zalgiris, men det viste seg ikke å være noe problem selv da de vant 3-1.

I ligaen har de gått videre med fem seire på rad etter siste «kollaps» med to kryss.

Den neste kvalifiseringen ville være en gigant, Zlatan Ibrahimovics Milan på San Siro.

Hele Bodøs befolkning og flere kunne passet inn på den arenaen.

Men Bodø / Glimt viste seg å ikke være redd for noen og forstyrret Milan skikkelig. Kasper Junker satte inn 1-0 etter et kvarter, men Milan ville være tilbake. Etter 50 minutter gikk storklubben til 1-3.

Kampgigant Jens Petter Hauge krympet til 2-3 fem minutter senere. I finalen fikk Bodø/Glimt muligheten til å utligne da Jens Petter Hauge la inn til Ulrik Saltnes som fyrte av fra kloss hold, men Milan holdt stand og vant.

Bare noen dager senere begynte et rykte å blomstre: Milan var så imponert over Jens Petter Hauge at de nå ønsket å rekruttere ham.

Den da tjue år gamle Nordmannen hadde tatt poeng i Eliteserien. 14 mål og 11 målgivende på 18 kamper, samt 3 mål og 3 målgivende pasninger i kvalifiseringen til Europa League.

De offisielle Milano-kanalene annonserte dette 1. oktober: de hadde ansatt Jens Petter Hauge for 52 millioner svenske kroner.

Jens Petter Hauge noen uker før avreise til Milan.

Jens Petter Hauge noen uker før avreise til Milan.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån

Bodø / Glimt hadde mistet talismanen sin og mange lurte nok på hvordan laget hadde klart seg uten ham.

Til tross for sesongens første og eneste tap i den andre kampen uten 20-åringen, viste det seg at de gjorde det veldig bra, de hadde fortsatt spillere som Kasper Junker og Philip Zinckernagel.

Etter 2-1 bortekamp mot Strømsgodset sikret han seg mesterskapet med fem runder igjen. Det var Bodø/Glimts første serietittel og den første som ble vunnet av et lag fra Nord-Norge.

Bodø / Glimt gjorde hele 103 mål og hadde en målforskjell på +71. Laget har vunnet 26 av 30 mulige seriekamper og kun tapt én gang. Philip Zinckernagel scoret 19 mål og 26 målgivende pasninger og spiss Kasper Junker vant skyttermesterskapet med 27 mål, men beriket det også med 15 målgivende pasninger.

Etter sesongen dro de begge. Philip Zinckernagel flyttet til Watford og Kasper Junker ble med Urawa Reds i Japan.

Mange trodde nok klubben skulle få det tøft i 2021 da de tre beste målscorerne forlot klubben, men Bodø/Glimt svarte på beste måte.

I siste runde av mesterskapet Mesterskapsgull ble sikret for andre år på rad, tre poeng foran Molde på andreplass.

I Europaspillet imponerte Europa Conference League, Bodø/Glimt.

Etter seieren mot Zorya Luhansk og uavgjort mot CSKA Sofia, ventet det store Roma på et iskaldt Aspmyra Stadium i Bodö. Da gikk Bodø/Glimt forbi Jose Mourinhos Roma med 6-1. Dagens Nyheter-spaltist Johan Esk beskrev ham som «en av de sykeste prestasjonene i fotballhistorien»

I mangel av kongepoengene har en ny helt dukket opp. Nemlig Erling Hålands rappartner og bestevenn Erik Botheim. I kampen mot Roma scoret han to mål og tre målgivende pasninger. I gruppespillet scoret 21-åringen totalt fire mål og sju målgivende pasninger.

Erik Botheim jubler etter å ha scoret seriefinalemål mot Mjøndalen.

Erik Botheim jubler etter å ha scoret seriefinalemål mot Mjøndalen.

Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Han var også innflytelsesrik i seriekampen.

Med sine femten mål og to målgivende pasninger var han en sterkt medvirkende årsak til det andre gullet.

Som et resultat av suksessen flyttet han drømmende til russiske Krasnodar for 50 millioner svenske kroner. Med seg ute av mål følger Patrick Berg ham for 45 millioner, Lens og Fredrik André Björkan på fri overgang hos Hertha Berlin.

Bodø / Glimt er en klubb som lever av å finne talenter som de største klubbene har glemt. Han bruker også talentene sine dyktig og på to sesonger har spillerne blitt solgt for over 170 millioner SEK.

Uavhengig av tap av spillere i 2020, har Bodø/Glimt funnet en måte å nå toppformen også i 2021. Til tross for at tre nye stjerner er borte, er det eiendeler som kan gjøre den norske klubben nord konkurransedyktig også. 2022.

Felicia Webb

"Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.