Å skrive en oppfølger er aldri veldig enkelt og kan virke veldig vanskelig etter at den første boken er tildelt Augustprisen. «Humlan Hanssons hemmeligheter» tok med rette statuetten hjem i 2020, og del to er allerede tilgjengelig et år senere. Det er vanskelig å si om forlaget eller forfatteren har satt farten opp, men det er tydelig at det har blitt vektlagt, for det er ikke mye stahet å se i det første verket. Det var en styrke som barnets fortellersynspunkt ga rom for avstumpethet både når det gjaldt «psykiske lidelser» hos pårørende, hardtarbeidende ledsageres hestefeber, og det egoistiske behovet for en bestevenn. Som leser var det vanskelig å vite hvordan historien ville folde seg, alt avhengig av en befriende besettelse, i bilde og tekst.
Det er vanskelig å si om forlaget eller forfatteren har satt farten opp, men det er tydelig at det har blitt vektlagt, for det er ikke mye stahet å se i det første verket.
Også her presenterer illustrasjonene Humles perspektiv, gjennom tegninger, lister og klissete svart-hvitt-tabeller, men teksten mister det: verden sett fra Humles perspektiv. Dette skyldes i hovedsak at Humlan Hansson dro til Spania.
Å la hovedpersonen legge ut på en reise slik at nye karakterer og synsvinkler lett kan legges til er en slitsom take som sees i mange tegneserier, men man tyr vanligvis ikke til sminke så tidlig som i andre del, men først når hjemmemiljøets muligheter er uttømt. Nå er det ikke mange kontakter med verken rytterne eller den labile tanten, og den mest spennende replikken i romanen, sagt om den gale Fanny hos alle voksne, har ingen sjanse til å utvikle seg: «Den eneste normale voksne jeg kjenner er tante Fanny . «. Her er et tema om normalitet, de syke og helsen og behovene barn har til voksne, som du gjerne vil se mer av. Men slike ting tar lengre tid å utvikle seg enn å slåss med tull om en bohemsk yogainstruktør, en kjekk mann som spionerer humler på Humlans mor, en far som er malplassert i alle situasjoner, og en gjeng norske jenter som feirer høytider. For dem er det en raskt gjennomført modell å jobbe med.
Jeg ser frem til en tredjepart, men jeg liker å vente veldig lenge, slik at det unike og genuine som kjennetegner historien om hornet får tid til å vokse.
Les mer om Martin Hellströms barnebøker med mer.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»