Inspirert av Portugal og en langvarig regjeringsundersøkelse la den norske regjeringen frem et forslag til ny narkotikapolitikk i februar. Ifølge den såkalte «narko-reformen» skal det ikke lenger være straffbart å bruke narkotika og ha på seg en liten mengde.
Målet er å flytte ansvaret for rusproblemer fra rettsvesenet til helse.
Vi vet at trusselen om straff kan bidra til at unge som har et rusproblem ikke oppsøker behandling. Vi mener overgrep er et helseproblem og ikke et rettferdighetsproblem, og derfor sa vi at det er på tide å bytte straff mot hjelp, sier Maria Jahrmann Bjerke.
Du ønsker å investere i avhengighetspleie
I stedet for å straffeforfølge noen som er tatt for narkotikabruk, bør personen henvises til en spesiell rådgivningsenhet, hvor du kan få hjelp og lære om risikoen ved bruken av narkotika.
– Det er viktig å sende signalet om at det ikke er straffbart å bruke narkotika, men det betyr ikke at det er legalisert. Politiet kan fortsette å beslaglegge narkotikaen du har på deg og du vil bli tilkalt etter hjelp. Narkotika er fortsatt helsefarlige og vi håper ikke flere vil bruke narkotika, sier Maria Jahrmann Bjerke.
Ikke flertall på Stortinget
Men slik det ser ut nå, skal forslaget ikke stemmes over på Stortinget. På Arbeiderpartikongressen sa de nylig nei til en avkriminalisering av eget bruk av andre enn tunge rusmisbrukere.
Uten støtte fra hovedopposisjonspartiet har ikke regjeringspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti flertall i saken.
– Mitt parti, Høyre, har sagt at vi ikke vil gå på akkord i denne saken. Statsminister Erna Solberg sa i forrige uke at det blir en viktig valgsak fremover. Vi ønsker å gjennomføre «rusreformen» og bytte ut straff mot behandling for de som trenger hjelp med avhengigheten, sier Maria Jahrmann Bjerke.
Se Agenda klokken 21.15 på SVT2 og utover SVT Play. Lær mer om hvorfor Agenda tar for seg narkotikapolitikk SVT nyhetsblogg.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»