Aung San Suu Kyi er «uunnværlig» for å gjenopprette demokratiet i landet hennes, sa den filippinske utenriksministeren søndag, etter den nye domfellelsen av den tidligere burmesiske lederen av en domstol i juntaen.
Nobels fredsprisvinner, i husarrest siden militærkuppet 1. februar 2021, ble 10. januar funnet skyldig i tre forhold og dømt til fire års fengsel.
Siden den gang har juntadomstolen inngitt fem nye korrupsjonsanklager mot Suu Kyi, 76, samt et stort antall søksmål mot henne.
Første reaksjon fra et asiatisk land
Mens flere vestlige land, inkludert USA og Norge, kritiserte den siste kjennelsen, forble Sørøst-asiatiske ledere stort sett tause.
Den filippinske utenriksministeren Teodoro Locsin brøt denne tausheten søndag, og tvitret at han hadde vedtatt «som sin» en uttalelse fra sin norske kollega Anniken Huitfeldt der han kritiserte dommen.
«Suu Kyi er uunnværlig for en gjenoppretting av demokratiet som ikke vil involvere trusler om anarki, oppløsning og sivile stridigheter,» sa Locsin og la til at de burmesiske væpnede styrkene «ikke har noe å frykte».
Kritikere sier at besøket til Hun Sen, hvis land har det roterende presidentskapet i ASEAN (Association of Southeast Asian Nations), risikerer å legitimere juntaen og undergrave innsatsen for å isolere generalene.
1400 sivile drept
ASEAN hadde i april blitt enige om en «fempunkts konsensus» for å gjenopprette dialogen, akseptert av juntaen, men med liten oppfølging
Mer enn 1400 sivile har blitt drept av sikkerhetsstyrker siden kuppet, ifølge en lokal NGO, og militæret slår ned på dissens.
I oktober tok ASEAN det uvanlige skrittet å utestenge juntalederen, general Min Aung Hlaing, fra et toppmøte, som svar på en ASEAN-utsendings avslag på å møte Suu Kyi.
Hun Sen var i stand til å møte juntasjefen under besøket og insisterte på at denne turen kunne ha en positiv innvirkning.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»