Atlantic Crossing: en norsk «real deal»

Lagt ut 9. oktober 2021, 10:18

april 1940. Den norske kongefamilien skilles etter nazistenes invasjon av landet. Gamle kong Haakon og kronprinsen går i eksil i London mens prinsessen og barna inviteres til å oppholde seg i Det hvite hus. Etter en farefull kryssing av Atlanterhavet vil Martha, det er hennes navn, snart bli Roosevelts privilegerte fortrolige. Så mye at de hemmelige tjenestene har døpt henne «presidentens kjæreste». Hun var da trettini, han seksti …

Det er Sofia Helin, den kjente autistiske politikvinnen fra «Broen»-serien, som subtilt legemliggjør denne sjarmerende, livlige og morsomme kvinnen. Foran henne spiller Kyle MacLachlan, David Lynchs favorittskuespiller («Dune», «Blue Velvet», «Twin Peaks») en spesielt sjarmerende Roosevelt.

Vi kjenner det nordiske talentet for å lage krimserier, mørke og depressive etter ønske. Den største skandinaviske produksjonen til dags dato, «Atlantic Crossing», valgt ut på Canneséries-festivalen i oktober i fjor, er helt klart et unntak siden historien er historisk. Noen har til og med klart å sammenligne den litt grovt med den britiske serien «The Crown», da den handler om kronede hoder og er basert på virkeligheten.

Dens skaper, Alexander Eik, brukte den i ni år, lang tid han brukte på å grave i arkivene. «Andre verdenskrig var fortsatt en ting for menn, kvinner forble i skyggene. Jeg måtte lete overalt i avisene, i brevene og finne de siste overlevende for å komme så nær den sanne historien som mulig. « Ubestridelig, ble vennskap til romantikk? «Martha etterlot seg ingen notatbøker eller brev om emnet», angrer showrunneren som foretrakk å la tvilen ligge …

«Se i Norge»

Utover denne lite kjente historien, ligger interessen til denne serien, for en ganske klassisk faktura, i iscenesettelsen av en dobbel oppvåkning: den til en kvinne, med en reservert karakter som gradvis jobber for å presse frem saken til de allierte med amerikanerne; og et land, USA, som gradvis vil forlate sin nøytralitet, selv før angrepet på Pearl Harbor.

Hvor stor rolle spilte prinsessen i amerikansk politikk? Serien antyder at det var under hans innflytelse at Roosevelt vedtok den berømte «Lend-Lease Act» i mars 1941, og åpnet døren for levering av krigsmateriell til Storbritannia.

I september 1942 var det imidlertid Martha som mottok en angrepsubåt ved verftet i Washington som USA ga til Norge. Ved denne anledningen holder Roosevelt sin «Look to Norway»-tale, en levende hyllest til motstanden mot nazistene i dette landet. Et flott bevis på amerikansk-norsk vennskap …

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *