Åpent for hjertetransplantasjoner i Stockholm

Siden 2010 har hjertetransplantasjoner kun blitt utført ved Scania Universitetssykehus i Lund og Sahlgrenska Universitetssykehuset i Gøteborg, etter vedtak i Socialstyrelsen.

Dette har ført til mer ulik omsorg og ulempe for Mälardalen-pasienter. Median ventetid for folk i Gøteborg-området var 57 dager i 2019, 192 dager for noen fra Sør-Sverige og 322 dager for noen fra Mälardalen, skriver åtte overleger som jobber ved flere Stockholmssykehus, til en debattartikkel på Svenska Dagbladet.

»Vi har gjentatte ganger påpekt de store forskjellene i ventetider for transplantasjonssentre over hele landet og varslet Nasjonalt helse- og velferdsråd. Til tross for dette består forskjellene», skriver overlegene.

De ønsker at operasjonen skal utvides til Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Frem til 2010 ble det utført hjertetransplantasjoner der. Dermed ville omsorgen bli mer rettferdig og den medisinske risikoen ved transport ville reduseres, mener forfatterne. Kunnskapen om avansert hjertesviktomsorg vil også øke i Stockholm dersom regionen har mulighet til å drive omfattende hjertesviktbehandling.

Stockholmsregionen og Karolinska universitetssykehuset har forsøkt å få tilbake hjertetransplantasjoner i flere år. I 2015 kom den siste søknaden til Socialstyrelsen, som fikk avslag.

Dagens Nyheter skrev denne uken at Karolinska Universitetssykehuset forberede seg til å prestere hjerte- og lungetransplantasjoner, til tross for manglende autorisasjon. Sykehuset sier det er i stand til å utføre rundt 20 hjertetransplantasjoner og 20 lungetransplantasjoner i året for pasienter i Mälardalen. Statens råd for helse og velferd har invitert Stockholmsregionen til dialogmøte. Tilsynet sa imidlertid at de ikke ser behovet for ytterligere tillatelser i området.

1. juli 2018 trådte lov om høyspesialisert omsorg i kraft og siden den gang har stadig mer helsevesen blitt sentralisert, men den har fått mye kritikk underveis. Det er nå tillatelser til 37 høyt spesialiserte omsorgsområder.

Nasjonal høyspesialisert omsorg (NHV) viser til offentlig finansiert omsorg som drives ved inntil fem enheter i landet. Fullmakt fra Socialstyrelsen til å drive høyt spesialisert omsorg i et område gjelder inntil videre. Vedtak kan heller ikke påklages.

Stockholmsregionen vil helst se midlertidige tillatelser og en jevnlig gjennomgang av NHV. Også Ann-Marie Wennberg Larkö fra Sahlgrenska Universitetssykehuset sier han til DN at tidsbegrensede tillatelser bør diskuteres.

De skrev debattartikkelen

Diskusjonsartikkelen er skrevet av Ida Haugen Löfman, rektor, Michael Melin, assisterende rektor, Lars Wennberg, førsteamanuensis og rektor, Lars H Lund, professor og rektor – alle jobber ved Karolinska Universitetssykehuset. Bak artikkelen står også Carin Corovic Carbrera, overlege i Södersjukhuset, Krister Lindmark, foreleser og overlege ved Danderyd sykehus, Per Fristedt, overlege ved Capio St. Göran sykehus og Imad Mourad, overlege ved Södertälje sykehus.

Lakartidningen.se

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *