Analyse: «V kjemper for sin politiske ære»

Da Venstre slapp den sosialdemokratisk ledede regjeringen etter siste valg, ble det stilt to klare krav: å ikke endre stillingsvernloven (lovene) og ikke innføre markedsleie i ny produksjon.

Regjeringen har klart å overvinne det siste problemet og er nå i ferd med å gjøre det samme for gratis husleie.

Det er derfor politisk ekstremt viktig for Venstrepartiet å bevise at det ikke var en dørmatte for Stefan Löfven. Derav den høye tonen.

Problemet for venstrepartiet er at det ikke lenger har kontroll over truslene sine. I lesespørsmålet var Kristelig Folkeparti riktignok klare til å reise seg, men venstresiden trakk seg tilbake i siste liten. Nå vil verken KD eller moderatene reise seg.

Jeg trenger hjelp fra andre

For at et mistillitsvotum skal finne sted, kreves krav fra minst 35 riksdagsmedlemmer. Venstrepartiet har 27 medlemmer.

Partiet trenger derfor hjelp fra et annet parti for å starte denne prosessen i Riksdagen. Verken Kristelig Folkeparti eller Moderaterna har så langt vært forberedt på å hjelpe til med dette. Sverigedemokraterna er på sin side klare til å hjelpe, men Vänsterpartiet ønsker ikke å samarbeide med SD om en slik sak.

V-leder Nooshi Dadgostar håper nå KD og M vil endre seg. Først da kan Stefan Löfven kastes fra statsministerposten. Minst 175 parlamentsmedlemmer må stemme for å avsette statsministeren.

Löfven kan holde mellomvalg

I en slik situasjon blir det regjeringskrise. Hva dette fører til er imidlertid uklart. Stefan Löfven kan når han vil utlyse mellomvalg. Men det trenger ikke gå så langt. Presidenten kan prøve å danne en ny regjering uten ved valg. Dette kan føre til at Löfven kommer tilbake som statsminister. I teorien kan til og med leder M Ulf Kristersson bli utnevnt til statsminister, men med tanke på mandatfordelingen i Riksdagen er det lite sannsynlig.

For Stefan Löfven ville det ikke være lett å komme tilbake til statsministerembetet etter et mistillitsforslag. Han kunne sikkert få nok støtte til å bli akseptert av Riksdagen, men siden liberale i en slik situasjon sannsynligvis ville stille seg på opposisjonen, ville regjeringen mangle tilstrekkelig støtte i Riksdagen for sitt budsjett. I et slikt tilfelle vil det kreves samarbeid mellom Senterpartiet og Venstre, noe som ikke virker særlig sannsynlig for øyeblikket.

Et mellomvalg kan derfor være den eneste veien ut av en regjeringskrise. Det som fremfor alt motsier det er at neste ordinære valg faller allerede neste år.

Bort fra en regjeringskrise

Men Venstres ultimatum er fortsatt langt fra å utløse en regjeringskrise. En viktig forklaring på moderaters og KrF-demokraters motvilje mot å støtte V i dette, er at partier ikke ønsker å være brikker i et spill om å stoppe et politisk forslag de anser som godt nok. Venstre har også vært tydelige på at de egentlig ikke ønsker å felle Löfven, men at det handler om å stoppe markedsleieforslaget.

Uansett hva, nå er en ball kastet. Venstres ultimatum går ut torsdag klokken 10. Det er foreløpig ikke klart hva som skjer videre. Alt avhenger nå av hvordan M og KD vil opptre, og om venstrepartiet virkelig er klare til å føre linja denne gangen.

Visst, partiet må gjenopprette sin politiske ære, men å risikere at leder M Ulf Kristersson blir statsminister i kuppet vil trolig være kontroversielt selv i egne rekker.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *