– For meg er det ingen unntak. Det er helt åpenbart at hvis vi har blitt enige om at det skal gjelde embetsmenn, så bør det gjelde embetsmenn, sier Jimmie Åkesson, formann i Sverigedemokraterna, i et intervju med Dagens Nyheter.
Som tidligere rapportert av Läkartidningen, har en rekke enkeltpersoner og organisasjoner kritisert den delen av Tidö-avtalen, som regulerer samarbeidet mellom regjeringen og Sverigedemokraterna, som gjelder innføring av informasjonsplikt. Denne plikten innebærer en plikt for tjenestemenn til å kontakte politiet når de møter personer som oppholder seg ulovlig i landet. Kritikere mener det skaper et signalsystem, som igjen kan skremme folk bort fra å søke behandling.
Helseminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har imidlertid tidligere understreket, blant annet i Läkartidningen, at forslaget bør utredes med særlig vekt på unntak for for eksempel helsevesenet. Han viser til at Tidö-avtalen sier at unntak fra meldeplikten skal utredes gjennom det som kalles «smertefulle verdier», som kan være i helsevesenet.
Men ifølge Jimmie Åkesson blir det ingen unntak verken fra varslingskravet eller forslaget om å begrense retten til offentlig finansierte tolker.
– Vi godtok Tidö-avtalen fordi det er ting som er viktige for oss. Ellers hadde det ikke blitt noe regjeringsskifte, sier han til Dagens Nyheter.
Legeforeningen er kritisk til Jimmie Åkessons utlysning.
– Vi har stor tro på at en meldeplikt vil true pasientsikkerheten fordi den kan føre til at pasienter ikke tør å søke bistand. Vi legger til grunn at regjeringen også ser denne risikoen og lar være å gå videre med dette forslaget, sier Sofia Rydgren Stale, president i Legeforeningen.
Hun fortsetter:
– Rapporteringsplikten er også i strid med svensk og internasjonalt akseptert legeetikk, som tydelig angir legers taushetsplikt og plikt til å behandle alle pasienter rettferdig og ikke-diskriminerende.
Lakartidningen.se
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»