Høringen ble holdt for lukkede dører, så detaljene er uklare, men Artem Zhernak ble blant annet dømt for «handlinger rettet mot å sette nasjonal sikkerhet i fare».
Han rapporterer hviterussisk menneskerettighetsorganisasjonen Viasnahvis grunnlegger Ales Byalyatsky nylig tildelt Nobels fredspris.
Artem Zhernak var allerede arrestert i november i fjor og satt i fengsel i påvente av rettssak.
Ifølge Independent sentralorganisasjonen BKDPsom regimet tvangsoppløste i fjor sommer, vil han anke sin fire års fengselsstraff.
Union i Hviterussland
Sentralorganisasjonen FPB vokste ut av de statlige fagforeningene i Sovjetunionen og har i dag nære bånd til president Aleksandr Lukasjenko. De som tar jobb i statlige virksomheter er jevnlig innmeldt som medlemmer i en av FPB-fagforeningene, som til sammen har rundt 4,5 millioner ansatte.
Parallelt er det den uavhengige sentralorganisasjonen BKDP, hvis medlemsforbund til sammen organiserte rundt 10.000 ansatte før valget 9. august 2020. Etter det omstridte valget økte ifølge BKDP tilstrømningen av medlemmer betydelig.
BKDP ble født i 1993, under den økonomiske krisen etter Sovjetunionens kollaps, fra initiativer på lokalt bedriftsnivå.
I 2009 sluttet den største hviterussiske fagforeningen på den tiden, den tekniske fagforeningen REP, seg til BKDP i protest mot økt statlig kontroll over FPB. Regimet svarte med å opprette en ny fagforening for elektronikkindustrien. Gjennom press ansatt dette nesten alle representanter. Av rundt 275 000 var det bare 630 igjen.
7. april 2021 ble REP klassifisert som en «ekstremistisk organisasjon» av KGB, som i utgangspunktet betyr et forbud mot å operere. Da REP ba om en forklaring, svarte KGB med ransakinger og arrestasjoner.
I juni 2022 oppløste regimet alle frie fagforeninger i Hviterussland, inkludert den sentrale BKDP-organisasjonen.
Kilder: BKDP utvidelseIndustriell, Ærlige mennesker, Ituc
«Alle fagforeningsledere i Hviterussland fengslet»
Men sjansene for å bli frikjent er små. Siden hviterussiske fagforeninger stilte seg på den pro-demokratiske bevegelsen etter det omstridte presidentvalget i 2020, har nedslaget vært nådeløst.
– Jeg kjenner ikke Zhernak personlig, men siden i fjor vår har de fengslet alle fagforeningsledere i Hviterussland og i løpet av sommeren ble alle frie fagforeninger avviklet, sier Inga Näslund, Øst-Europa-ekspert ved Palmecentret.
– Offisielt er det ingenting igjen. Alle sitter i fengsel bortsett fra noen senior fagforeningsledere som er i husarrest.
Palmesenteret har blitt tvunget til å kansellere flere planlagte aktiviteter i Hviterussland siden regimet slo ned på organisasjonens partnere.
– Det vi prøver å gjøre er å holde nettverkene i live slik at de kan gjenoppstå når det er mulig, sier Inga Näslund.
Metallarbeidere mot Lukasjenko
Artem Zhernak tilhører den frie metallunionen SPM. Under pro-demokratiske protester ledet han fagforeningen ved Maz State bilfabrikken i hovedstaden Minsk, en av mange fabrikker der arbeidere har gjort opprør mot Hviterusslands mangeårige president, Aleksandr Lukasjenko.
I fjor ble selskapet stiftet Liste over EU-sanksjoner.
«Maz-ansatte som deltok i streiker og fredelige protester etter det riggede valget […] ble truet og deretter sparket», heter det i uttalelsen.
Demokratiprotester i Hviterussland
9. august 2020 holdt Hviterussland valg. Sterke protester brøt ut etter at Aleksandr Lukasjenko, som har hatt presidentskapet siden 1994, ble erklært vinneren med 80 % av stemmene.
Den demokratiske opposisjonen samlet seg bak presidentkandidat Svetlana Tikhanovskaya, som anklaget Lukasjenko for valgfusk.
Tikhanovskaya er kona til bloggeren Sergei Tikhanovsky, som hadde til hensikt å stille til presidentvalget, men i stedet ble fengslet. Etter at Sergei ble arrestert, bestemte kona Svetlana seg for å ta hans plass.
I tilfelle en valgseier hadde Tikhanovskaya lovet å løslate alle politiske fanger og å utlyse nye valg der alle diskvalifiserte kandidater kunne delta.
Tusenvis av mennesker ble arrestert under pro-demokratiske protester. Siden den gang har Lukasjenko-regimet trappet opp sin aksjon mot landets sivile samfunn og uavhengige fagforeninger.
Utenlandske observatører anslår at ingen valg i landet har vært fritt og rettferdig siden midten av 1990-tallet. Hviterussland har ofte blitt omtalt som «Europas siste diktatur».
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»