Etter VM-sluttspillet i Qatar ble tre arbeidsinnvandrere fengslet etter å ha arrangert en protest i januar mot ubetalte lønninger og permitteringer. Fifa og ILO ønsker ikke å kommentere saken.
Det var 23. januar at rundt 250 sikkerhetsvakter ansatt i et av FIFAs mediesentre under VM iscenesatte en protest mot manglende utbetaling av lønn.
Migrantarbeiderne ble ansatt gjennom sikkerhetsfirmaet Stark og lovet seks måneders kontrakter. Men så fort VM var over, brøt klubben kontrakten. De nektet å betale arbeiderne lønn for den resterende tiden.
Siden den dagen er tre personer som organiserte demonstrasjonen fortsatt fengslet i Qatar. De ble dømt til seks måneders fengsel og må også betale en bot på 10.000 rial, tilsvarende 2.746 dollar per person.
Avisen Guardian fulgte saken og rapporterte om de tre fengslede arbeiderne. De skal være Shakir Ullah og Zafar Iqbal fra Pakistan, samt Mohammad Tanveer fra India.
Organisert protest med busser
Men hvordan gikk protesten? Fagforeninger er strengt forbudt i Qatar. I stedet forventes det at arbeidsinnvandrere tar opp arbeidsmiljøspørsmål gjennom landets myndigheter. Migrantarbeidere arrangerte imidlertid en egen protest i januar, som fikk alvorlige konsekvenser for de som deltok.
Arbeideren snakket med ansatte som deltok i protesten.
En av dem er Andrew Maganga, 30, fra Kenya. Når Workman ringer ham, er han i hjembyen Mombasa. Han beskriver selskapets handlinger som katastrofale.
– Vi har familier å forsørge og vi kan ikke gå tomhendte hjem. Vi prøvde å drive lobbyvirksomhet og snakke med lederne våre, men de nektet å lytte, sier Andrew.
Andrew Maganga, som mange andre ansatte i selskapet, bodde i migrantarbeiderområdet i Barwa al Baraha, omtrent en time fra Doha. De dro til arenaer hver dag for å jobbe som sikkerhetsvakter. Men over natten sa selskapet opp kontrakten og arbeiderne ble advart om at de kunne bli kastet ut av hjemmene sine når som helst.
Desember gikk mot slutten, og selskapet sluttet også å hjelpe arbeidere med mat.
– Vi bestemte oss alle for å gå til kontoret for å forhandle med selskapet. Vi kom sammen og gikk på fire busser for å gå til hovedkvarteret og be om lønnsslippene våre. Vi hadde lagt en plan. Hvis vi ble nektet lønn, ville vi gått rettens vei, sier Andrew.
Deportert etter protesten
Men bussene kom ikke så langt som til hovedkvarteret. De ble stoppet av uniformerte politimenn underveis. Noen kom likevel inn for å forhandle. De samme personene som for tiden sitter i fengselet i Qatar.
– Det tok ikke lang tid før politiet kom og sjekket legitimasjonene våre. De snakket arabisk og vi skjønte hendelsesforløpet litt. Så tok de oss alle på en gang til deportasjonssenteret, hvor de tok fingeravtrykk og bilder. Vi spurte dem «hvorfor gjør dere dette, vi vil bare ha lønnsslippene våre», men de nektet å la oss gå.
I flere dager ble Andrew og hans kolleger holdt i midlertidig varetekt. Deretter måtte de tilbake til overnattingsstedet for å hente eiendelene sine. Edward fant mange av verdisakene hans savnet, men hadde ikke mer enn fem minutter å se før de måtte ta veien til flyplassen.
– De delte ut deler av lønnen kontant like før vi dro. Etter fire år i Qatar var det forferdelig å bli deportert slik, sier han og fortsetter:
– Jeg har hørt historier om arbeidere som før de ble deportert ble tvunget til å velge mellom å betale en bot på 50.000 rial eller seks måneders forvaring i Qatar.
Han ber Fifa og Qatar om å handle
Han tror mange av kollegene hans har opplevd lignende ting etter toalettet. Bedrifter har hastig sagt opp kontrakter, mens lønn ikke er utbetalt. Men få arbeidere tør si fra i frykt for å bli deportert før visumet deres utløper og gjelden er betalt.
– Det verste problemet er at ingen tør å snakke. Folk tenker på familiene sine hjemme og tør ikke å miste inntekten.
Amnesty International slo i forrige uke alarm om at hundrevis av migrantarbeidere ansatt som sikkerhetsvakter fortsatt nektes rettferdighet for hvordan de ble utnyttet under FIFA-kuppet.
– Seks måneder har gått siden slutten av turneringen, men FIFA og Qatar har ennå ikke tilbudt et effektivt og tilgjengelig system som lar arbeidere motta rettferdigheten og kompensasjonen de har krav på. FIFA må nå ta umiddelbare tiltak for å stoppe menneskerettighetsbrudd, sa Steve Kockum, president i Amnesty International, i forbindelse med rapporten.
«Han solgte bestemorens giftering»
Jason Nemerovski jobber som etterforsker i menneskerettighetsorganisasjonen Equidem, som bistår migrantarbeidere i Gulf-landene. Equidem har fulgt VM i Qatar i flere år og har publisert flere rapporter om arbeidsforholdene til migrantarbeidere i landet.
Jason Nemerovski mener situasjonen til internerte migrantarbeidere er alvorlig og at Qatar bør løslate dem umiddelbart.
– Folk betaler tusenvis av dollar for å komme til Qatar. De tar lån og selger land. En person vi intervjuet solgte bestemorens giftering. Folk tar store risikoer for å jobbe i Qatar, og det er lett for arbeidsgivere å utnytte arbeidere, sier han og fortsetter:
– Arbeiderne må kompenseres og Fifa bør gjøre alt for å få disse menneskene ut av fengselet. Bøter må frafalles og kompensasjon for lidelse må gis, sier Jason Nemerovski.
Fifa og ILO ønsker ikke å kommentere saken
Da The Worker kontaktet FIFA for kommentarer om internerte migrantarbeidere, henviste en ikke navngitt talsperson i en e-post til ILO og Qatars rettskomité.
Fifa ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men skriver at de samarbeider med qatarske myndigheter etter VM og er forpliktet til å sørge for at alle selskaper som er involvert i mesterskapet følger et regelverk basert på bærekraft.
De skriver også i e-posten at det større bildet ikke må overses og at «arbeidsreformene i Qatar har vært betydelige og har kommet hundretusenvis av arbeidere til gode, med WC som en viktig katalysator for disse reformene».
Når arbeideren skriver til ILO, FNs handelsorgan for spørsmål om sysselsetting og arbeidsliv, svarer kommunikasjonssjef Marco Minocri at organisasjonen ikke involverer seg eller kommenterer konkrete saker. Send i stedet en lenke til en liste over arbeidslivsreformer Qatar introduserte i feiringen av VM.
Andrea Maganga han har problemer med å forsørge familien sin og ønsker nå å flytte til Europa.
– Jeg er ferdig med Gulf-landene, men jeg trenger å jobbe mer enn noen gang.
Arbeideren har søkt Qatars rettskomité, men har ikke fått noe svar på tidspunktet for denne publikasjonen.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»