Å bytte til et sunt kosthold kan øke forventet levealder med over 10 …

/ amulya, stock.adobe.com

Bergen Hvis du går over til et sunt kosthold fra tidlig alder, har en ny studie av modeller funnet at du kan øke forventet levealder med over 10 år. Dette krever økt inntak av belgfrukter, fullkornsprodukter og nøtter, men sparsom bruk av rødt og bearbeidet kjøtt, som studieforfatterne i PLOS medisin informere (DOI: 10.1371 / journal.pmed.1003889).

Lars Fadnes ved Universitetet i Bergen og hans kolleger legger til at økningen i leveår som kan forventes ved kostholdsendring er mindre hos eldre, men er likevel betydelig.

De norske forskernes modell er basert på ulike metaanalyser og data fra Den globale sykdomsbyrden-Hun studerer. Fra dette oppsto effekten av ulike kostholdsendringer på forventet levealder.

Den elektroniske kalkulatoren gir individuelle resultater

På siden https://food4healthylife.org De tilbyr en online kalkulator som kan brukes til å beregne hvor gammel du kan tjene ved å endre kostholdet ditt.

I følge modellstudien består optimal ernæring av betydelig mer fullkorn, belgfrukter, fisk, frukt, grønnsaker og en håndfull nøtter enn et typisk vestlig kosthold. På den annen side bør rødt og bearbeidet kjøtt, sukkerholdige drikker og produkter basert på hvitt mel unngås så mye som mulig.

Lengre leveår med belgfrukter, fullkorn og nøtter

Modellen viser at unge voksne i Europa som legger om kostholdet mot optimal ernæring i en alder av 20 kan øke forventet levealder med mer enn et tiår: kvinner med 10,4 og menn med 13, 7 år.

Ifølge studien kommer de fleste leveår fra spising

  • pluss belgfrukter: 2,2 (kvinner) og 2,5 år (menn)
  • pluss fullkornsprodukter: henholdsvis 2,0 og 2,3 år
  • flere nøtter: henholdsvis 1,7 og 2,0 år
  • mindre rødt kjøtt: henholdsvis 1,6 og 1,9 år
  • mindre bearbeidet kjøtt: henholdsvis 1,6 og 1,9 år

Selv i høy alder er endringen fortsatt verdt

Men å bytte fra et typisk vestlig kosthold til optimal ernæring ved 60 år kan fortsatt øke forventet levealder med 8,1 år for kvinner og 9,1 år for menn. Ifølge studien kunne 80-åringer tjene 3,5 eller 3,3 år.

Ernæring trenger ikke være optimalt

Men selv de som ikke klarer å oppnå optimal ernæring kan påvirke forventet levealder. Fadnes og hans kolleger studerte også effekten av et lettere implementert kosthold, som er et sted mellom et typisk vestlig kosthold og optimal ernæring. Den lover også 5,9 ekstra leveår for en 20 år gammel kvinne og 7,6 for en 20 år gammel mann.

Når folk er klar over helsepotensialet til ulike matvarer, gir det dem muligheten til å ha en betydelig innvirkning på helsen, skriver forfatterne. Food4HealthyLife-kalkulatoren på nett kan også være et nyttig verktøy for leger, politikere og lekmenn for å forstå effekten av visse dietter på helsen. © nca / aerzteblatt.de

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.