– Normalt finner vi bare pilspissen, men nå finner vi de ekte treskaftene, sener, fjær og andre detaljer som lærer oss så mye mer om hvordan folk levde på den tiden, sier Lars Holger Pilø, norsk brearkeolog.
Det må være raskt
Totalt hjalp han til med å finne 200 piler i samme område. Den eldste er over 6000 år gammel. Men arkeologer må være veldig raske. Når gjenstander tiner, begynner de også å råtne raskt.
– Du må ut og lete og inn i fjellet for å lete etter det som nå smelter. Is fungerer som en gigantisk tidsmaskin, sier Lars Holger Pilø.
Gamle reinjegere
I svenske Abiskofjällen er det også et forskningsprosjekt på gang der arkeologer og isbreologer går langs kanten av breen. Isbreologer finner hvor isen lenge var frosset, og arkeologer peker på hvor eldgamle reinjegere skal ha drevet reinen høyt til fjells. Reinsdyrbein og gevir forteller en DNA-historie om hvordan villrein ble erstattet av tamrein og vandret langs andre stier. Motsatt er restene av menneskebearbeidede gjenstander mye sjeldnere i Sverige enn i Norge.
– At det er gjort så mange flere funn i Norge, skyldes nok at det var flere mennesker i de fjellene enn i høyfjellet i Sverige, sier prosjektets forskningsleder, arkeologiprofessor Kerstin Lidén.
Spill av videoen for å se hvordan arkeologer jobber.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»