Scampia-området i utkanten av Napoli er mest kjent fra TV-serien Gomorra og for narkotikasmugling, høy kriminalitet og skyhøy arbeidsledighet. Her tjener mange borgerlønn, og her stemte 65 prosent ved valget på 5-stjernebevegelsen, som har et av sine viktigste punkter i partiprogrammet i lønnen.
– Vi vil gjøre alt for å forsvare folks rett til borgerlønn, sier det fremtredende navnet til Femstjernene i Scampia, Nicola Nardella.
Mer vanlig i sør
I hele Italia har 1,5 millioner familier statsborgerlønnen og totalt er over 3,5 millioner mennesker berørt av den og statsborgerskapspensjonen. Hele 64,7 % finnes i Sør-Italia, som er økonomisk vanskeligstilt og har høyere arbeidsledighet enn de nordlige delene av Italia.
– At fattige familier kan få disse pengene betyr at vi kan redusere innflytelsen til Camorra. De kan si nei til jobbtilbud fra mobben, sier Nicola Nardella.
Utbredt juks
Samtidig er utbredt borgerlønnssvindel et stort problem med par som går fra hverandre under påskudd, folk skriver under på falske adresser og utbredt svart arbeid ved at folk også mottar lønn. Det starter fra 454 euro per måned opp til 736 euro, for familier med mer enn fem personer.
I løpet av de første ni månedene av 2022 kostet borgerlønnen den italienske staten tilsvarende 66 milliarder svenske kroner. I tillegg til kostnadene har det også ført til at mange, også unge, har takket nei til jobben. Dette har igjen ført til mangel på arbeidskraft i blant annet hotell- og restaurantbransjen.
– Det har vært stor mangel på personale mange steder i sommer. Unge som foretrekker å motta borgerlønn og ikke jobbe, risikerer også å aldri jobbe på arbeidsmarkedet. Alle som kan jobbe må jobbe, sier Filomena D’Antini, Forza Italia-politiker i Lecce.
Den nye italienske statsministeren Giorgia Meloni sa det samme i sin første tale til det italienske parlamentet. Han sa at grunnlønnen vil forbli, for de mest sårbare, men med strengere kontroller og krav. Blant annet vil det ikke lenger være mulig å nekte arbeid og det vil fortsatt være mulig å beholde lønnen.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»