«Jeg holder det ikke ut»

Carl Johan Sonesson, Barbro Westerholm, Hanna Kataoka. Presse/private bilder.

I slutten av forrige uke ble det klart at moderater, liberale og kristdemokrater bør være med i den nye regjeringen, men med støtte fra Sverigedemokraterna. Det ble også presentert noen interesseområder i den såkalte Tidö-avtalen, hvor helsevesenet er utpekt som et prioritert område. Regjeringspartiene ønsker forøvrig å se en utredning om dette hvordan helsevesenet kan nasjonaliseres helt eller delvis og innføre retten til abort i grunnloven. Legeforeningen hilser mange av forslagene velkommen, blant annet en nasjonal plan for kompetanselevering og en global utvidelse av primærhelsetjenesten.

– Noen av forslagene som er lagt fram er i tråd med det Legeforeningen har presset på en stund, sa presidenten i foreningen Sofia Rydgren Stale i Lakartidningen.

Men andre er ikke så entusiastiske. Hanna Kataoka, overlege og spesialist i psykiatri, avhengighetsmedisin og rettspsykiatri ved Sahlgrenska universitetssykehuset, er absolutt glad for at den påtroppende regjeringen ønsker å forbedre rusomsorgen, men ser forslaget om at «manglende oppførsel» skal ligge til grunn for utvisninger. . Hva som egentlig menes med manglende oppførsel kommer ikke klart fram av avtalen, men eksempler som overgrep, prostitusjon og gjengdeltakelse nevnes.

– Mange som har rømt bærer på traumer, noe som øker forekomsten av psykiske lidelser, som psykose og avhengighet. Komorbiditeten er høy mellom skadelig bruk og avhengighet og andre psykiske lidelser. Her ser jeg risikoen for at alvorlig syke mennesker kan havne veldig ille, sier han til Dagens Nyheter.

Presidenten i regionrådet i Skåne, Carl Johan Sonesson (M), går i stedet imot utredningen om nasjonalisering av omsorgen.

– Risikoen er at fokuset havner på den administrative siden i stedet for å ta tak i det vi egentlig trenger, som er å korte ned køene til behandling, sier han. på svensk radio Ekot.

Dr Barbro Westerholm (V) er skuffet over avtalen og advarte forrige uke om at hun vurderer å forlate Venstre. Etter å ha lest Tidös akkord stavelse for stavelse, støtter han kritikken.

– Jeg kan ikke være enig. Signalene de ønsker å sende er at folk som kommer fra andre land ikke er velkomne her, sier han til Aftonbladet.

Regjeringspartiene ønsker også å begrense retten til tolk for personer med oppholdstillatelse og svensk statsborgerskap. Utgangspunktet må være at den enkelte må betale for tolketjenestene selv. Et slikt forslag ble fremsatt av moderate i Stockholmsregionen allerede i sommer og da fikk den skarp kritikk fra Stockholms legeforening. Ifølge visepresident Yvonne Dellmark risikerer et slikt skifte å føre til mer ulik omsorg og høyere kostnader.

– Hvis du ikke kan kommunisere hva dine nåværende problemer faktisk er, risikerer du å få kostbare og ineffektive behandlinger som ikke er trygge for pasienten, sa Yvonne Dellmark i et intervju med P4 Stockholm.

Les også:
Legeforeningen om regjeringen: «Positivt at det er enighet»
Vi må undersøke nasjonaliseringen av omsorgen

Lakartidningen.se

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *