Verdensomspennende reaksjoner: USA og EU kunngjør nye sanksjoner mot Russland, Biden – Amerika vil forsvare hver tomme av NATOs territorium

Verden fordømmer Russlands angrep på Ukraina: «improvisert og uberettiget»

Verdens ledere fordømte raskt den russiske militæroffensiven mot Ukraina torsdag.

Vestlige hovedsteder har lovet å skjerpe sanksjonene mot Moskva og FN-lederen har bedt om en umiddelbar slutt på konflikten.

Den presenterer de første reaksjonene fra verdens ledere på angrepet på Ukraina.

USAs president Joe Biden

– Hele verden er i bønn i kveld med det ukrainske folket, som lider under et uberettiget og uberettiget angrep fra det russiske militæret, sa presidenten kort tid etter at Russland startet en militæroperasjon mot Ukraina.

Han advarte at «bare Russland er ansvarlig for dødsfallene og ødeleggelsene dette angrepet vil føre til».

«Verden vil holde Russland ansvarlig,» sa Biden.

FNs generalsekretær Antonio Guterres

Guterres ba direkte Russlands president Vladimir Putin stoppe angrepet «i menneskehetens interesse» etter et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

«For menneskehetens skyld, ikke la det som kan bli den største krigen i Europa ved århundreskiftet,» sa han.

«Konflikten må stoppes nå», sa FN-sjefen og la til at det var «den tristeste dagen» i hans mandat.

NATO-sjef Jens Stoltenberg

Alliansens generalsekretær sa at Russland har «valgt aggresjonens vei mot en suveren og uavhengig stat».

Angrepet «setter livet til utallige sivile i fare», sa Stoltenberg i en uttalelse, som kaller angrepet «et alvorlig brudd på folkeretten og en alvorlig trussel mot den euro-atlantiske sikkerheten».

NATO-ambassadører holder et hastemøte torsdag for å diskutere Russlands angrep.

Storbritannias statsminister Boris Johnson

«Jeg er sjokkert over de forferdelige hendelsene i Ukraina. Jeg snakket med [Ukrainos] President [Volodymyru] Zelensky på de neste trinnene, «tvitret Johnson.

«President Putin har valgt veien til blodsutgytelse og ødeleggelse ved å sette i gang dette uprovoserte angrepet på Ukraina. Storbritannia og våre allierte vil svare avgjørende,» sa han.

Leder av Den europeiske union

«I disse mørke timene er vi med Ukraina og uskyldige i våre tanker [žmonėmis]«Kvinner, menn og barn står overfor dette uprovoserte angrepet og frykter for deres liv», skrev Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen, og Charles Michel, president for Det europeiske råd.

«Vi vil holde Kreml ansvarlig,» la de til.

Joseph Borrell, leder for Fellesskapets utenrikspolitikk, sa på sin side at Russland står overfor «en enestående isolasjon» og «de tøffeste sanksjonene» som noen gang er annonsert av EU etter angrepet på Ukraina.

Tysklands kansler Olaf Scholz

Den tyske lederen fordømte på det sterkeste Putins «prinsippløse handling» og uttrykte landets «fulle solidaritet» med Ukraina i en samtale med Zelensky.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock advarte at «verden vil ikke glemme denne skammelige dagen».

– Dette angrepet vil få alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser for Russland, sa den tyske økonomi- og klimaminister Robert Habeck.

Frankrikes president Emmanuel Macron

«Russland må avslutte sine militære operasjoner umiddelbart», skrev Macron på Twitter, og la merke til at Russland hadde bestemt seg for å «gå til krig med Ukraina».

«Frankrike står i solidaritet med Ukraina.» Det støtter ukrainerne og jobber med sine partnere og allierte for å få slutt på denne krigen,» la Macron til.

Canadas statsminister Justin Trudeau

«Disse uprovoserte handlingene er et klart ytterligere brudd på Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, samt Russlands forpliktelser under internasjonal lov og FN-pakten,» sa den kanadiske regjeringssjefen i en uttalelse.

Trudeau sa at han vil møte G7-partnere for å forberede et kollektivt svar, «inkludert sanksjoner for å utfylle straffepakken kunngjort tidligere denne uken.»

«Disse hensynsløse og farlige handlingene vil ikke gå ubesvart,» advarte han.

Japans statsminister Fumio Kishida

«Den siste invasjonen av Russland har rystet den internasjonale orden, og forbyr ensidige forsøk på å endre den status quo, sa den japanske lederen etter et møte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

ESBO

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, som Russland tilhører, sa at «dette angrepet på Ukraina utgjør en alvorlig trussel mot livet til millioner av mennesker og er et alvorlig brudd på folkeretten og Russlands forpliktelser».

Uttalelsen ble gitt ut av Zbigniew Rau, Polens nåværende utenriksminister, og Helga Schmid, organisasjonens generalsekretær.

Ukrainas ambassadør til FN

Den ukrainske ambassadøren Serhiy Kyslycia oppfordret det russiske presidentskapet i Sikkerhetsrådet til å «gjøre alt mulig for å stoppe krigen» i landet under et presserende og følelsesladet møte i FN.

Han oppfordret den russiske ambassadøren til FN, Vasily Nebenzia, til å trekke seg som president i Sikkerhetsrådet, og la til: «Det er ingen utrenskning for krigsforbrytere. De går rett til helvete, ambassadør.»

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *