Det russiske nasjonale sikkerhetsrådets visepresident Dmitrij Medvedev har drevet frykten for stigende gasspriser på grunn av suspensjonen av Nord Stream 2-rørledningen i Østersjøen. I følge nyhetsbyrået Ria sa den tidligere statsministeren: «Velkommen til en verden der europeere betaler 2 tusen euro for gass».
Forbundsøkonomiminister Robert Habeck hadde tidligere fryktet en økning i gassprisene i Tyskland. Den grønne politikeren sa tirsdag at det kan bli en kortsiktig økning i gassprisene. Det kommer også an på hvordan tilbudet utvikler seg. Samtidig sa Habeck at Tyskland var «forsyningssikkert».
Mer informasjon om Russland-Ukraina-krisen på tagesspiegel.de
Krig driver prisene opp, sa Habeck. Han understreket viktigheten av å redusere avhengigheten av russisk gass. Tyskland må komme seg ut av fossilt brensel så raskt som mulig. Derfor bør fornybar energi bygges ut raskt. Tyskland må bli uavhengig av andre lands «pris- og krigshemming».
I følge Habeck har nedleggelsen av sertifiseringsprosessen for den kontroversielle Nord Stream 2-rørledningen vært forberedt de siste ukene og månedene Russlands president Vladimir Putin har begått et alvorlig brudd på folkeretten ved å anerkjenne uavhengigheten til utbryterregionene Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraina. Det blir økonomiske sanksjoner.
Det tyske instituttet for økonomisk forskning (DIW) ser årsaken til den ytterligere prisøkningen ikke bare i at Nord Stream 2 er avviklet, men fordi det generelt er en svært alvorlig geopolitisk krise.
[Wenn Sie aktuelle Nachrichten aus Berlin, Deutschland und der Welt live auf Ihr Handy haben wollen, empfehlen wir Ihnen unsere App, die Sie hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen können.]
– Dersom alle kjøp av fossil energi skulle stoppes, vil det kreve betydelig innsats å kompensere for dette som følge av dette, sier DIW energiekspert Claudia Kemfert. «Det beste svaret på krigene med fossil energi er energiomstillingen med en utvidelse av fornybar energi og betydelige energibesparelser.»
Kemfert ser Tyskland uforberedt på en forestående energikrise gitt Russlands handlinger i det østlige Ukraina. – Vi trenger en strategisk gassreserve som i likhet med olje vil forsyne oss med 90 dager med gass i en nødsituasjon, sier energiekspert DIW. «Og vi bør kjøpe tilbake gasslagrene fra Russland og drive dem som statseide selskaper slik at vi kan forsyne oss tilstrekkelig.»
EU-kommisjonen vurderer forsyningen som sikker
Ifølge EU-kommisjonen er gassforsyningen for øyeblikket sikker til tross for eskaleringen av konflikten. Du er ikke i en situasjon hvor du vil være «tom gass over natten» i tilfelle forsyningsavbrudd, sa en talsmann i Brussel tirsdag. Gasslagertankene er for tiden ca. 30 % fulle.
I følge opplysningene er det også flere land som kan øke sine LNG-leveranser til EU. Som eksempler ble Aserbajdsjan, Egypt, Nigeria og Norge nevnt. Det ble også vist til uttalelsene fra presidenten for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen. På sikkerhetskonferansen i München i helgen sa han at EU vil være på den sikre siden denne vinteren, selv om Russland fullstendig stenger gassforsyningen.
Det har vært frykt i EU i flere uker for at den nåværende konflikten med Russland kan føre til en forstyrrelse av gassforsyningen. Ifølge kommisjonen dekket EU inntil nylig nesten en fjerdedel (24 %) av energibehovet med gass, hvorav 90 % ble importert. 40 prosent av importen kom fra det russiske selskapet Gazprom. (ts, byråer)
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»