TV. «Lykkens land»
SVT-avspilling
Norske «Lyckolandet» tilhører neppe TV-seriens hipsterfortrop. Det er snarere et norsk «Vår tid er nå», som er basert på landets nasjonale myte, oppdagelsen av olje i Nordsjøen på slutten av 1960-tallet, og på en «innbydende» måte fletter det sammen med kjærlighet, familie, økonomi. og fiendskap i den puritanske kystbyen Stavanger. Men den virkelige stjernen i serien – hvis andre sesong nå har startet på SVT – er olje: svart gull med evnen til å sjarmere og blinde mennesker og omforme en hel nasjon. Rikdommen til «lykkelandet» blir en del av vår felles skjebne.
Bjørn Wiman
Eksponering. Lap-Se Lam
Bonniers Konsthall, Stockholm
Artisten Lap-See Lam er bare 31 år men har allerede gjort en meteorisk karriere og ble blant annet tildelt DN kulturpris i fjor. Nå gjør han sin første store separatutstilling på Bonniers kunstgalleri – og med den æren. Hans totale installasjon «Dreamers «quay, dreamers» key» er en mesterlig styrkedemonstrasjon. Her fletter han noen tidligere arbeider sammen med nye elementer i historien til kinaserien og kinesiske restauranter i Sverige. Jeg er veldig imponert over «Dream Quay» multimedia-skyggespillet i den store sentralhallen. Her er publikum omgitt av stemmer, musikk og strømmer av roterende bilder i en magisk og inspirerende reise gjennom tiden.
Birgitta Rubin
Podavsnitt. «Uendelig tråd – jeg må få deg til å forstå»
WBUR
Han er en hyggelig jukser, en tilbakevendende påminnelse om (og min) ungdom på nettet: plutselig, når du klikker på en lenke som lover å føre til noe helt annet, dukker 80-tallsstjernen Rick Astley opp og synger. » Never gonna give you opp». Historien om hvordan sangen ble født rickrollen og grunnen til at denne lille nettvitsen aldri ser ut til å forlate oss er høydepunktet i den nylig avsluttede amerikanske podcast-memeserien «Endless Threads». Og det er intervjuet med Astley selv som gjør episoden spesiell: han er en vennlig og rørende klarsynt som du håper han skal være en som ofte dukker opp uten forvarsel.
Harald Bergius
Roman. Malin Lindroth – «Nuckan’s Heart Divided»
Norstedt
Hva kan en singel kvinne, Nuckan selv, si om kjærlighet og dualitet? Nok, viser det seg i Malin Lindroths nye bok etter hiten «Nuckan fra 2018.» Med hjertegapet som form kan Nuckan bekrefte omfanget av smerten, be folk finpusse og forklare den daglige praksisen med ensomhet – alt i en veldig hyggelig prosa. I de sterkeste episodene kan vi følge karakteren Nuckan i en eksklusjon så stor at den bare kan løse seg opp i skogen, mellom trær og snøvind som ikke skiller mellom gift og ugift. Hundre velkomponerte sider som får deg til å tenke med teksten.
Malin Ullgren
Film. «omstendigheter»
bio
Ung litteraturstudent Anne oppdager at hun er gravid. En liten jente er ikke på kartet, hun vil fortsette å studere, leve livets lykkelige dager. Men tidene, Frankrike 1963, er vanskelige for kvinner og aborter er ulovlige. Audrey Diwans «Circumstances», vinner av God Lion Award (basert på Annie Ernauxs selvbiografiske roman «L’événement»), er et ekstremt sterkt abortdrama som klarer å være fysisk påtrengende på samme tid intimt og sensuelt. Stjerneskuddet Anamaria Vartolomei spiller en karakter som nekter å kalle seg selv et offer, hun er snarere en dansende kriger som kjemper for sin frihet, sin kropp og sin seksualitet.
Helena Lindblad
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»