– Det blir en slags distansering fra avstemningen fordi man føler at man hele tiden blir ekskludert og alltid motarbeidet, sier El-mehdi Siguerdjidjene.
Han sier i sitt arbeid at han har møtt mange muslimer som hevder å avstå fra å stemme fordi de føler at deres stemme ikke er viktig og at politikere ikke bryr seg om hva de mener.
Ifølge en avhandling fra Universitetet i Stockholm har opplevd diskriminering en negativ effekt på valgdeltakelsen, og denne sammenhengen er derfor spesielt tydelig når man vurderer personer som kaller seg muslimer. Studien er basert på over 2000 spørreskjemasvar samlet inn etter parlamentsvalget i 2010 og ble ledet av Weiqian Xia, doktor i sosiologi ved Stockholms universitet.
«Innvandrere som er diskriminert på religiøse grunner har lavere valgdeltakelse enn andre. Dette er spesielt sterkt for muslimer fordi denne typen diskriminering påvirker deres selvtillit og fører til mindre tillit til politiske institusjoner, sa Weiqian Xia.
Av de muslimske innvandrerne som deltok i studien og som sa at de ikke ble diskriminert, hadde 86 prosent stemt ved valget. Tilsvarende tall for muslimer som rapporterte å ha opplevd diskriminering var 71 %. Og at særlig muslimer påvirkes mer negativt enn andre grupper av opplevd diskriminering, forklarer Weiqian Xia blant annet at det er en gruppe som ofte forbindes med problemer i offentlig debatt.
El-mehdi Siguerdjidjene fra Gøteborgs muslimske ungdom sier han kjenner igjen dette bildet, men fortsetter å håpe når han møter den nye generasjonen velgere for første gang som fortsatt har valgt å møte og stemme.
«Det er samfunnsengasjement, det er litt sultent, de er mye mer bevisste og de vet mye mer, og jeg tror det er fordi du har enkel tilgang til sosiale medier og nyheter rundt om i verden,» sier han.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»