Samtalene med Taliban startet i Oslo. Norge har skaffet dem et luksusfly

  • Den norske opposisjonen kritiserer regjeringen for å sende et luksusfly for å ta Taliban
  • Taliban-delegasjonen, som består av 15 menn, ledes av den afghanske utenriksministeren Amir Khan Muttaqi
  • Ifølge en aktivist fra Women’s International League for Peace and Freedom, «var Taliban fleksible og imøtekommende».
  • Flere lignende historier finner du på hovedsiden til Onet.pl

– Vi håper at møtet vil åpne for muligheter for forhandlinger, kommunikasjon og dialog – sa Jamila Afgani, som deltok i samtalene.

I uttalelsen som ble offentliggjort, understreket den afghanske siden at deltakerne i møtet innså at gjensidig forståelse og samarbeid er den eneste måten å løse Afghanistans problemer på.

Mandag skal en Taliban-delegasjon møte diplomater fra Norge, USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia. Ifølge norsk fjernsyn NRK og avisen «VG» vil ikke Anniken Huitfeldt (Ap) delta i samtalene.

Tidligere i kunngjøringen sa Huitfeldt at Talibans oppfordring «ikke er deres legitimitet eller anerkjennelse».

– Vi må imidlertid snakke med de som praktisk talt styrer Afghanistan i dag. Vi kan ikke la den politiske situasjonen føre til en humanitær katastrofe, understreket han.

Talibans besøk i Norge er første gang et vestlig land har mottatt representanter for den nye afghanske regjeringen.

Det er en pågående debatt i norske medier om det å invitere «barbarer som frarøver kvinner sine grunnleggende rettigheter» er riktig skritt. Representanter for opposisjonen og det innvandrerfiendtlige Fremskrittspartiet har kalt regjeringen naiv. En tidligere Høyre-politiker og tidligere ordfører i Oslo kritiserte den norske regjeringens betaling og forsendelse av et luksusfly for å hente Taliban.

– Nordmenn er rasende over å se terrorister fly ikke bare på første klasse, men også i et privatfly, sa Fabian Stang. Den norske stat bærer også kostnadene ved å beskytte Taliban.

Det krigsherjede Afghanistan står overfor fattigdom, en pandemi og den verste tørken på 20 år, og landets økonomi er på randen av kollaps. I 2021, etter overtakelsen av Taliban, utgjorde det 40 % av Afghanistans BNP, og internasjonal utviklingshjelp ble holdt tilbake av de fleste land. Bare humanitære organisasjoner opererer i Afghanistan.

Vi er glade for at du er med oss. Registrer deg for Onet-nyhetsbrevet for å motta vårt mest verdifulle innhold

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *