Retten til å snakke med Taliban



Lørdag sjekket Taliban-representanter inn på Oslos Soria Moria hotell.


© Torstein Boe
Lørdag sjekket Taliban-representanter inn på Oslos Soria Moria hotell.

Dialog med Taliban er den eneste veien ut av den humanitære katastrofen i Afghanistan. Det mener Klas Bjurström ved den svenske komiteen for Afghanistan.

Man må være pragmatisk, praktisk og resultatorientert, sier han.

En delegasjon fra den afghanske Taliban-regjeringen er i Oslo for samtaler med representanter fra Norge, EU og mange andre vestlige land, inkludert Storbritannia, Frankrike og USA.

Det er den norske regjeringen som har tatt initiativet til besøket, Talibans første til Vesten siden de tok makten i sommer. Målet er å diskutere situasjonen i landet, som ifølge FN står overfor en humanitær katastrofe. FN anslår at mer enn halvparten av befolkningen, rundt 23 millioner mennesker, står i fare for å sulte.



Demonstranter samlet seg foran det norske utenriksdepartementet søndag for å protestere mot Talibans invitasjon til samtaler i Oslo.


© Torstein Boe
Demonstranter samlet seg foran det norske utenriksdepartementet søndag for å protestere mot Talibans invitasjon til samtaler i Oslo.

Taliban setter pris på initiativet som en mulighet til å normalisere forholdet til Vesten. Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt påpeker på sin side at møtet ikke skal ses på som en anerkjennelse av den brutale og kvinnefiendtlige bevegelsen.

Kritikere sier at anerkjennelse er nøyaktig hva det handler om. Men ifølge Klas Bjurström, seniorstrategisk rådgiver for den svenske komiteen for Afghanistan, SAK, er dialog den eneste veien videre.

– Du vil ikke legitimere Taliban, enn si anerkjenne dem, men i realiteten er det de som styrer, og siden ingen truer dem, vil de gjøre det en stund. Skal man gjøre noe for å påvirke befolkningen, må man ha en dialog med Taliban, sier han.

Han må snakke

Den svenske komiteen for Afghanistan har jobbet med utviklingshjelp i landet i over 40 år. Klas Bjurström tror omverdenen vil fortsette å håndtere Taliban, humanitær katastrofe eller ikke.

– Alternativet finnes egentlig ikke. Å tro at problemene kan løses ved å isolere Taliban er direkte kontraproduktivt. Videre er det en stor befolkning som lider av det. De har menneskerettigheter og må prøves å forsvare dem, sier han.

– Du må være pragmatisk, praktisk og resultatorientert. En ting er sikkert: uten dialog vil du ikke lykkes med noe.

Også i Norge uttrykte Røde Kors en positiv mening om samtalene med Taliban.

– Afghanistan har fått nye herskere, og det er disse vi nå må forholde oss til, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors, i en pressemelding.

TT har vært i kontakt med det svenske Røde Kors, som nekter å kommentere.

«Det er risiko»

Moderat utenrikspolitisk talsmann Hans Wallmark er splittet over samtalene.

«Det må huskes at Taliban kastet en regjering valgt av folket over bord,» sa han.

TT: Bør møtet finne sted?

– Det er risiko.

Han viser til at Norge har lange tradisjoner som mellomnasjon, noe som gjør det lettere for landet å være vertskap for et slikt møte.

– I svensk sammenheng hadde det vært mye vanskeligere.

Utenriksdepartementet nektet å kommentere, og hevdet at regjeringen ikke deltar i samtalene.

«Sverige har ikke mottatt noen invitasjoner og vi kan ikke kommentere konferansen mer detaljert,» skriver pressetjenesten til Farnesina i en e-post til TT.

Margot Wallström, sosialdemokratisk utenriksminister fra 2014 til 2019, skriver på Twitter at det for øyeblikket ikke handler «om å snakke med Taliban, men om hvordan man gjør det».

Samtalene i Oslo finner sted fra 23. til 25. januar. I tillegg til representanter for Taliban, USA, EU og noen europeiske land, deltar representanter for det afghanske sivilsamfunnet, inkludert kvinnelige ledere og journalister.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *