Den danske infrastrukturen ville ha tillatt NSA å spionere på høytstående europeiske tjenestemenn. To uker før neste NATO-toppmøte i Brussel skaper disse påstandene offentliggjort av den danske TV-kanalen Danmarks Radio (DR) problemer i Europa.
Frankrike, Tyskland og Norge innkalte mandag USA og Danmark for å forklare denne spionsaken rettet mot flere europeiske tjenestemenn, inkludert Angela Merkel. Forklaringer.
1. Hva er disse påstandene basert på?
Disse påstandene er basert på en hemmelig rapport fra den danske militære etterretningstjeneste (FE), som journalister har fått tilgang til. Den ble kalt «Operation Dunhammer», og ble tatt i bruk i 2013 etter avsløringene av Snowden-saken og ble levert i 2015.
Ifølge undersøkelsen utført av offentlig fjernsyn DR, ville USA ha «koblet seg», i hvert fall frem til 2014, til det danske undersjøiske kabelnettet. Plassert under sjøen lar disse kablene deg overføre telefonkommunikasjon, men også SMS, nettbaserte meldingstjenester, samt søk på Internett.
For dette ville Washington ha dratt nytte av hjelpen fra Danmark, som ville ha gitt den tilgang til disse kablene, og dermed gitt den tilgang til verdifull informasjon. Blant disse er muligheten for å vite hvem som kommuniserer med hvem, hvorfra, når, også for å vite det nøyaktige innholdet i visse utvekslinger.
2- Hvem er interessert?
Sjøkabelstasjoner som er vert i Danmark er koblet til fem europeiske land: Sverige, Norge, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Blant de spesifikke målene for det den beskriver som et tilfelle av spionasje, siterer etterforskningen Tysklands forbundskansler Angela Merkel, men også tidligere leder av det tyske sosialdemokratiske partiet, Peer Steinbrück, og den daværende tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier. Disse to mennene var kandidater for det tyske kanselliet i henholdsvis 2013 og 2009.
Svenske, norske og franske politikere skal også være berørt, men identiteten deres er foreløpig ikke kjent.
3- Hvilken rolle spilte Danmark?
Det er ennå ikke kastet lys over elementene som den danske regjeringen var klar over eller ikke. Margrethe Vestager, nåværende visepresident i EU-kommisjonen har insistert på at hun ikke har noen rettigheter til tjenester «på den tiden hun var visestatsminister i den danske regjeringen og innenriksminister.
I en kort uttalelse etter at etterforskningen ble sendt på TV, fant den danske forsvarsministeren Trine Bramsen «systematisk spionasje fra hennes nære allierte» «uakseptabelt». Han uttalte seg imidlertid ikke direkte om fakta.
NSA-spionen mot europeiske tjenestemenn ser ut til å ha vært mulig takket være samarbeidet fra de danske etterretningstjenestene i det amerikanske overvåkingsprogrammet XKeyscore. Et instrument som allerede var i sentrum for Edward Snowdens avsløringer i 2013. Fem samarbeidsland var på den tiden identifisert: Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.
Ifølge DR vil oppsigelsen i august 2020 av FE-sjef Lars Findsen, hans forgjenger Thomas Ahrenkiel og tre andre agenter av Trine Bramsen tilsvare tidspunktet da den danske ministeren ble informert om spionering av europeere. Den nøyaktige årsaken til deres ekskludering ble aldri offentliggjort. Men regjeringen anklaget dem for å «gjemme essensiell og avgjørende informasjon» og for å «gi feil informasjon» om informasjon innhentet mellom 2014 og 2020.
Tjenesten ble også tiltalt for å ha innhentet «uautorisert» informasjon om danske statsborgere og for ikke å ha «følt eller undersøkt ytterligere indikasjoner på spionasje».
4- Hvordan reagerte de andre europeiske statene?
Frankrike og Tyskland har vært både faste og forsiktige med disse påstandene. «Hvis informasjonen er korrekt […] det er ikke akseptabelt mellom allierte ”og” mye mindre mellom allierte og europeiske partnere ”, reagerte Emmanuel Macron.
«Jeg er knyttet til tillitsbåndene som forener europeere og amerikanere» og «det er ikke rom for mistenksomhet mellom oss», la han til på slutten av et fransk-tysk statsråd. , og spesifiserte at han ba om «fullstendig klarhet» angående denne saken.
Angela Merkel sa på sin side at hun var «beroliget av at den danske regjeringen, inkludert forsvarsministeren, har avklart hva hun mener om disse tingene». Han sa at det var et «godt grunnlag ikke bare for å avklare fakta, men også for å etablere et tillitsforhold». Den tidligere lederen av det tyske sosialdemokratiske partiet, Peer Steinbrück, fordømte en «skandale».
«Det er uakseptabelt hvis land som opprettholder et nært samarbeid mellom allierte føler behov for å spionere på hverandre», anslår også Norges statsminister Erna Solberg. «Derfor ønsker vi å vite så mye som mulig fra Danmark. Han nedsatte en undersøkelseskommisjon. Vi ba om opplysningene han hadde, la han til, sitert av NRK radio og TV.
Norge innkalte på sin side den øverste tjenestemannen ved den amerikanske ambassaden i Oslo torsdag. Under dette møtet ble det «klart sagt at spionasje mot allierte var uakseptabelt og unødvendig», sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en tweet fra hans tjenester.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»