Når avgjøres Tour de Ski?
Den 16. utgaven av Tour de Ski har seks verdenscuprenn på åtte dager. Turen starter i Lenzerheide, Sveits, tirsdag 28. desember, og avsluttes 4. januar i Val di Fiemme, Italia.
Hva er nytt?
Turen er forkortet fra åtte løpsdager til seks, men dette skyldes ikke koronapandemien. I stedet har OL i Beijing, og forberedelsene til lekene, gjort programmet tettere.
Hvor er Johaug?
Norske Therese Johaug har vært i en klasse for seg i distanseløp de siste årene. Men den tredobbelte Tour de Ski-vinneren tar ikke med seg årets utgave hjem. 33-åringen valgte å holde ut på touren for å komme i best mulig form til Beijing-OL.
Hvem skal kompensere for seieren?
I fravær av Johaug er konkurransen mer åpen, men ett navn skiller seg ut: svenske Frida Karlsson. 22-åringen fra Sollefte har beseiret Johaug ved to anledninger i vinter og er den eneste som så langt har utfordret nordmannen i Distansecupen. I tillegg er Karlsson en svært dyktig sprinter, som kan være avgjørende på en tur.
Landsmann Ebba Andersson ønsker absolutt å si, samt fjorårets vinner Jessie Diggins, fra USA og norske Heidi Weng. Russiske kvinnelige skiløpere skal aldri telles, der Natalya Neprjajeva har vært en av de sterkeste så langt denne sesongen.
På herresiden er det mer usikkert. Svenskene har ingenting med hovedstriden å gjøre, men tre favoritter å se er Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, begge fra Norge, og Aleksandr Bolshunov, fra Russland.
Når vant en svensk skiløper sist?
Charlotte Kalla Alpe Cermis 2008s finish er et klassisk svensk sportsøyeblikk. Men faktum er at det også er den eneste gangen en svensk skiløper har tatt seg til topptrinnet på Tour de Ski-pallen. Andre svenske pallplasser totalt: Marcus Hellner andre 2012, Calle Halfvarsson tredje 2015, Stina Nilsson tredje 2017 og Ebba Andersson tredje 2021.
Er du ringemuligheter i år?
Denne gangen blir det ingen siste seier for 34 år gamle Charlotte Kalla, men konkurranse er ikke mindre viktig for det. Hvis den tredobbelte OL-gullvinneren ønsker å få plass i et annet OL – formen hans var svak i starten av sesongen – må han prestere på turneen.
Blant svenske menn inntar Calle Halfvarsson en tilsvarende plass. Sju svenske menn er tatt ut til OL, Halfvarsson må prestere for å bli den åttende.
Siste sammenlagtvinnere:
2020-21: Jessie Diggins, USA og Aleksandr Bolshunov, Russland.
2019-20: Therese Johaug, Norge og Aleksandr Bolshunov.
2018-19: Ingvild Flugstad Østberg, Norge og Johannes Høsflot Klæbo, Norge.
2017-18: Heidi Weng, Norge og Dario Cologna, Sveits.
2016-17: Heidi Weng og Sergei Ustiugov, Russland.
Sveriges lag til Tour de Ski:
Kvinner: Ebba Andersson, Piteå Elit, Anna Dyvik, IFK Mora, Johanna Hagström, Ulricehamns IF, Charlotte Kalla, Piteå Elit, Frida Karlsson, Sollefteå IF, Louise Lindström, Falun Borlänge SK, Moa Lundgren, Åsarna IK.
Menn: Gustaf Berglund, IFK Mora, Viktor Brännmark, Piteå Elit, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Anton Persson, Falun Borlänge SK, Eric Rosjö, IFK Mora, Oskar Svensson, Falun Borlänge SK.
TV-programmer og tider:
Lenzerheide, Sveits (sendt på SVT1 og SVT Play)
Tirsdag 28. desember:
11.00: sprint (fristil), kvalifisering, kvinner og menn.
14.00: sprint, finaleøkt, kvinner og menn.
Onsdag 29. desember:
13.30: 10 km (klassisk stil), kvinner.
15.05: 15 km (k), menn.
Oberstdorf, Tyskland (TV6 og Viaplay)
Fredag 31. desember:
12.55: 10 km (f), damer.
15.25: 15 km (k), menn.
Lørdag 1. januar:
09.30: sprint (k), kvalifisering, kvinner og menn.
12.00: sprint (k), avsluttende økt for kvinner og menn.
Val di Fiemme, Italia (TV6 og Viaplay)
Mandag 3. januar:
12.40: 10 km massestart (k), kvinner.
14.50: 15 km massestart (k), menn.
Tirsdag 4. januar:
11.30: 10 km massestart, «finale stigning» til Alpe Cermis (f), kvinner.
15.25: 10 km massestart, «avslutningsstigning» på Alpe Cermis (f), menn.
For å vite mer:
Kald: «Prøver å ikke gi energi til olympiske tanker»
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»