Brød som står i danske butikkhyller og usolgt kan finne veien inn på tallerkenene til kundene, men i en annen form: det blir pasta eller brødsmuler. Dette er gitt av et statlig sponset prosjekt.
Prosjektet, varslet av det danske landbruksdirektoratet i Ministeriet for Mat, Landbruk og Fiskeri, har som mål å oppmuntre bedrifter til å drive mer bærekraftig og redusere matsvinn.
Programmet er også støttet av Miljøverndepartementets Grønt Udviklings- og Demonstrasjonsprogram (GUDP), som gir midler på rundt tre millioner kroner.
Det usolgte brødet vil bli sortert av en spesialdesignet enhet, deretter skannet for mugg og ballett, og til slutt gjort til brødsmuler.
De kan derfor brukes til å lage pasta, kjeks, kornbarer og lignende produkter.
«Det er en god dansk tradisjon å bruke gammelt brød til å lage nye produkter. Vi ser nå etter å bruke nye teknologier for å få mest mulig ut av denne tradisjonen og erfaringen,» forklarte Henrik Ottesen, prosjektleder.
Produksjonsselskapene, forbrukersektoren og NGO Stop Spild af Mad er også involvert i prosjektet.
Utvalgte Coop-butikker skal delta i et pilotprosjekt for innsamling og foredling av brød.
Ifølge H. Ottesen er opptil 90 prosent. det innsamlede brødet kan behandles og brukes til andre formål.
– Derfor er det fornuftig å begynne å lage brød med tanke på bærekraft, sier prosjektlederen.
De første testene av den nye teknologien forventes å starte tidlig neste år.
Utarbeidet av thelocal.dk.
sfgdfg
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»