– Du har ingen inntekt. Det er vanskelig, for du vet ikke hvordan du skal betale ned boliglån, sier Mattias Bornstedt, som er et av ofrene.
Mattias og mange av kollegene hans som jobber i norsk industri men bor i Sverige har havnet i en merkelig situasjon.
De har en jobb, men de kommer ikke dit på grunn av den stengte grensen mellom Norge og Sverige, og fordi de har jobb kan de ikke få arbeidsledighetstrygd. Ifølge beregningene til norske myndigheter dreier det seg om 6000 personer.
Norske bedrifter kan dessuten ikke si opp sine ansatte på kort sikt, da det ikke er mangel på arbeid. Så resultatet er at bedrifter har vanskeligheter med produksjonen sin og svenskene i arbeid står helt uten inntekt.
Knut Sunde til Norsk Industri er bekymret. Både for bedrifter og for svensker som ikke får lønn. Han mener bedrifter mister viktig kompetanse og erfarne medarbeidere.
– Det er tragisk for både svensker og nordmenn og for bedrifter på norsk side, som har mange svensker ansatt. Det som kan sies er at regelverket aldri tenkte tanken om at grensen skulle stenges, sier han.
Knut Sunde sier til Ekot at flere bedrifter nå vurderer hvordan de skal løse situasjonen for svenske arbeidstakere som står helt uten inntekt.
Ett selskap som allerede har tatt initiativet er Nexans, som har rundt 40 svensker som ikke kan komme på jobb. Kristin Hessen, som er informasjonsansvarlig der, sier hun har forståelse for at grensen må stenges for å stoppe spredningen av kronen, men at både bedriften og ansatte rammes hardt. Selskapet vil derfor betale lønningene, i hvert fall i februar, selv om de ansatte ikke kan komme på jobb.
– Dette går ikke bare ut over oss som selskap, det går også ut over våre ansatte vi ønsker å ta vare på og vi føler et ansvar for å sikre at de ikke lider mer skade enn nødvendig, sier Kristin Hessen.
Men for Mattias Bornstedt det er foreløpig ingen løsning i sikte, og det legger en belastning på økonomien.
– Ja, det kan få konsekvenser man egentlig ikke vil snakke om. At du kanskje ikke har råd til lånene, at du til syvende og sist ikke har bolig, sier han.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»