Greta Bekeryté utvikler Norges teknologiindustri

Norsk-litauiske Greta Bekeryte sier teknologi er for alle.
Foto: Zaptec

Greta Bekeryté (32 år) kom til Norge fra Litauen i en alder av 18. Hun var ferdig med mastergraden i robotikk.

Claudio Castello
Siste innlegg av Claudio Castello (se alt)

Norsk-litaueren har jobbet i Zaptec i over to år og står blant annet bak designet av Zaptec Sense, som kobles til hjemmestrømmåleren og automatisk regulerer ladehastigheten til den elektriske ladeboksen.

Med en fascinasjon for teknologi fra tidlig alder og inspirasjon hjemmefra med en mor som er maskiningeniør, ble hun tidlig trukket mot ingeniørfaget.

Men selv om dette engasjementet deles av Bekeryté og de 25 % av gjenværende kvinnelige ingeniører og teknologer i Norge, er det fortsatt en lang vei å gå når det gjelder kvinnelige ingeniører.

– Som kvinner er vi vanligvis i mindretall på dette området. Med et større fokus på mulighetene som finnes for kvinner i tech-bransjen og en større bevissthet om at det er et fremtidsrettet yrkesvalg, tror jeg flere kvinner vil velge denne karriereveien. Dette er spesielt viktig i lys av eksisterende fordommer mot kvinner i teknologiyrker, og spesielt for de som vokser opp i familier med «mer tradisjonelle kjønnsmodeller», sier Bekeryté til Utrop.

Hun vant kvinneprisen

Som et resultat av Bekerytés arbeid med Zaptec Sense, sikret hun seg i 2022 en fremtredende plass på listen over ledende teknologer i Europa som jobber innen elbilsegmentet: Top Women in EV.

– Jeg har alltid drømt om å lage et produkt som folk kan bruke og som gir dem verdi. Det var derfor utrolig gøy å jobbe med Zaptec Sense og veldig spennende å være med på prosjektet fra start til slutt. Jeg fikk delta i alle faser av produktutviklingen, fra utvikling, prototyping, testing og compliance, til produksjon av selve produktet.

Fra Litauen på 18 år

Bekeryté flyttet til Norge fra Litauen rett etter videregående og hadde som mål å lære flytende norsk slik at hun kunne studere ved Universitetet i Stavanger.

Etter fire år tok hun en grad i industriell automasjon og elektronisk design. I dag har hun beriket utdannelsen hans med en mastergrad i signalbehandling og robotikk. Her lærte hun alt fra signal- og bildebehandling til tuningteknikker og maskinlæring.

– Jeg har alltid vært fascinert av å være spesialist på noe og alltid syntes det er kult å snakke med en som kan så mye om noe at hun kan svare på alle spørsmål om det. Jeg ønsket å være en av dem som kan så mye om et tema og jeg kan videreutvikle denne siden av meg hos Zaptec. Jeg lærte mye og jeg var ikke redd for å spørre gode kollegaer hva jeg lurer på så jeg kan lære av dem også, sier Bekeryté.

For henne har ikke teknologien noe kjønn.

– Mange tror fortsatt at elektrisitet er et yrke for menn, men det er så mange muligheter, også utover å jobbe som elektriker. Det viktigste er likevel at den som velger temaet har interesse for det, uansett om du er kvinne eller mann.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *