Etter en imponerende stillhet møtte Erna Solberg pressen en hel dag. Flere medier gjennomførte en-til-en-intervjuer med Høyre-lederen torsdag. Solberg fikk anledning til å forklare hvordan hun håndterte kjøpet av ektemannen Sindre Finnes sine aksjer.
Etter Solbergs maraton med norsk presse torsdag var reaksjonene umiddelbare. Nettavisen har snakket med tre kommentatorer, som alle hadde helt forskjellige meninger.
På spørsmål om Solberg kan bli statsminister igjen, sier Vårt Land politisk kommentator Emil André Erstad følgende:
– Ut fra hvordan jeg hørte på Erna Solberg torsdag, føler jeg at hun forstår at det fortsatt er en lang vei å gå. Mange snakker imot nå.
– Han forstår det godt
Erstad har selv opplevd krisehåndtering på nært hold. Han var politisk rådgiver for KrF-leder Knut Arild Hareide under partiets stortingsvalg i 2018, der Hareide sto fram som taperen.
Han mistenker at Solberg ikke vil klamre seg til makten og spekulerer i at han kan ha en helt annen plan.
– Det er mange teorier om det. En av dem er å roe krisen, for så å ta en avgjørelse i fred og ro, slik at det ikke ser ut til at Erna Solberg ble tvunget til å gå av. Jo lenger hun klarer krisen før hun går av, jo bedre blir det både for henne og partiet.
– Jeg opplever at hun er åpen i kommunikasjonen om fremtiden sin. Jeg tror han ser ganske realistisk på mulighetene sine nå, legger han til.
Erstad mener at selv om Solberg hadde en god dag på jobben, er problemstillingen langt fra landet, fordi det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål.
Han trekker også frem arbeidet til Økokrim og Stortingets kontrollkomité som eksempler på en uklar situasjon.
– Erna Solberg har en mesterlig ro, som ingen andre kunne klare med så stort press mot henne. Han kan se ut til å ta det mer rolig enn han faktisk gjør, fordi han er en morsom person. Men jeg tror Erna Solberg innerst inne forstår at situasjonen er ganske dårlig, selv om gårsdagen var en suksess for henne, fra et PR-perspektiv.
Krever avgang
– Erna burde rygge.
Det sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, til Nettavisen.
Ifølge ham er det helt avgjørende at statsministeren i landet har kontroll over sine egne fullmakter. Fjellheim mener Solberg bør trekke seg fra stillingen som partileder fordi han har sviktet dette ansvaret.
– Det er svært få i partiet som tør å si høyt at han ikke kommer til å overleve denne skandalen. Flere høyrepolitikere i Nord-Norge forteller meg dette anonymt, men de tør ikke si det høyt. De vet at Erna aldri vil glemme det hvis de snur henne ryggen, sier Fjellheim.
Ifølge ham undergraver aksjeskandalen tilliten til det norske demokratiet. Avstanden mellom vanlige folk og den politiske eliten har økt dramatisk, argumenterer han.
– Hvis hun ble sittende, ville også terskelen for å gå av vært mye høyere, sier Fjellheim.
Fjellheim viser til PA-statsrådene Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna, som måtte svare for egne inhabilitetssaker i sommer. Fjellheim mener begge er trygge dersom Solberg blir på plass:
– Hvis dette kan skje uten konsekvenser, bekrefter det fortellingen om at det er egne regler for mektige personer på toppen og andre regler for folk flest, legger han til.
Jeg fikk «Debatt»-massakren.
Kritikerne var ikke snille i sin vurdering av torsdagens «Debatten»-intervju med Solberg.
Mange har kritisert Fredrik Solvangs intervjumetode, som de mener var «påtrengende» i møte med landets tidligere statsminister gjennom åtte år. Dagen etter sendingen mottok Kringkastingsrådet 30 klager, opplyser NRK VG.
En som imidlertid ikke er enig i kritikken, din politiske kommentator fra Dagens Næringsliv, Eva Grinde:
– Den voldsomme kritikken mot NRK og Debatt er for lettvint. Vi må huske at hun ble plaget hele dagen med kritiske spørsmål. At Fredrik Solvang valgte en annen inngang til intervjuet betyr ikke at alle journalister er i lommen til Erna og Høyre, sier Grinde til Nettavisen.
Han tror Solberg ønsker å komme sterkere ut av intervjumaraton.
– Jeg antar at hun kom godt overens som både menneskelig og politisk Erna. Hun har vist at hun er egnet både til å være leder og til å stille som statsminister. Men det trenger tid, avslutter Grinde.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»