I dag annonserte regjeringen Støre sin intensjon om å bevilge over én milliard kroner til forskning på kunstig intelligens (AI) og digital teknologi. Pengene må fordeles over de neste fem årene.
– En milliard, for helvete! Det gikk over all forventning og jeg er veldig fornøyd, forteller direktør Klas Pettersen til Nora.
Nora er et samarbeid mellom flere norske universiteter for å koordinere forskning og utdanning på feltet.
Pettersen opplyser at det i fagmiljøet en stund har vært snakk om behovet for nye midler.
Selv om arbeidet med AI har en lang historie, har det først nylig blitt noe alle snakker om.
Nå kan dataprogrammer lage kunstige bilder som forbløffer verden og skrive tekster som kan lure norsklærere.
Disse nye verktøyene har reist en rekke spørsmål som forblir ubesvarte, og mange frykter at teknologien kan bli misbrukt.
– Mer optimistisk enn noen gang
NTNU-forsker Inga Strumke kaller regjeringsnyhetene fantastiske.
– Jeg er mer optimistisk enn noen gang, sier Strumke, som lenge har forsøkt å forstå hvor viktig sektoren er i norsk politikk og hvor raskt den endrer seg.
Strumke sier hun ble skuffet da den forrige regjeringen med Høyre i spissen la frem en AI-strategi uten at det kom penger fra den.
Høyreregjeringen utnevnte en minister for digitalisering etter hvert. Posten har dermed forvandlet seg til «bydel og digitalisering». Den ble så helt fjernet da dagens regjering tok over.
Symbolikken var brutal, sier Strumke.
– Det virker som regjeringen har forstått at AI beveger seg fra forskningsfronten til sosial påvirkning utrolig raskt, og derfor må vi investere i grunnleggende AI-forskning også i Norge.
Kraftig teknologi
Det var statsminister Jonas Gahr Støre og forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch som annonserte satsingen.
– Kunstig intelligens og maskinlæring vil endre samfunnet på måter vi ennå ikke forstår eller kontrollerer, sa Støre på pressekonferansen.
– Denne milliarden på fem år er et sterkt signal om at vi ønsker å involvere Forskningsrådet, kunnskapsinstitusjonene våre og næringslivet vårt slik at vi kan få menneskelig intelligens til å styre det kunstige, sier Støre til NRK.
I følge en fersk undersøkelse har bare 5 % av Abelias medlemsbedrifter bestemt seg for hvordan de skal bruke kunstig intelligens i virksomheten.
– Det tallet bør øke, sier Støre.
Høyre: viktig skritt
Høyre ba i april regjeringen om en klar plan om kunstig intelligens.
– Dette virker som et viktig skritt i riktig retning, og regjeringen fortjener ros for endelig å være i rute med noe solid på AI. Samtidig frykter vi at de ikke tar høyde for alt som skal til for å lykkes med KI i Norge, skriver Linda Hofstad Helleland i NRK.
Helleland var i sitt midlertidige distrikt og digitaliseringsminister i forrige Høyre-regjering. Dette er hva det står om Strumkes uttalelse:
– Det stemmer, du er stolt over å ha presentert Norges første nasjonale strategi for kunstig intelligens. Vi har finansiert en regulatorisk sandkasse for kunstig intelligens og personvern, presentert en opptrappet plan med 800 millioner kroner for teknologiforskning, og lagt til rette for større bruk av kunstig intelligens ved å legge til rette for gjenbruk og gjenbruk av offentlige data gjennom Data Factory.
Høyre forventer også at regjeringen følger opp å integrere AI i mer utdanning.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»