At 60 prosent av landets kommuner unnlot å anmelde en eneste mistenkt tilskuddskriminalitet i fjor, reflekterer ikke den faktiske kriminalitetsraten i kommunene, ifølge Soma Pirot, landkoordinator ved National Police Anti-Fraud Center, NBC.
– Det er et utrolig lavt tall fordi vi vet at det forekommer tilskuddskriminalitet i de aller fleste kommuner.
Så hva gjenspeiler dette?
– Jeg vil si en unnlatelse av å oppdage disse forbrytelsene. Og det er vanskelig for kommunen å avdekke disse forbrytelsene.
Ifølge loven er svenske kommuner forpliktet til å melde fra til politiet mistenkt skattebrudd. Skattekriminalitet i kommuner involverer ofte personer som feilinformerer ved søknad om økonomisk bistand. For eksempel å late som om de bryter opp for å få mer penger, eller å la være å fortelle om pantsatte bankkontoer eller smykker.
I løpet av de siste fem årene har 20 % av alle kommuner ikke anmeldt noen mistanke om tilskuddsforbrytelser til politiet. Dette inkluderer Kumla kommune, som hadde 200 husstander med økonomisk bistand per april. Operasjonsleder Maria Israelsson sier sosialarbeidere gjør grundige kontroller, men ser ingen mistanke om juks.
– Nei, vi har ikke oppdaget noe og derfor har vi ikke anmeldt noe
Hvordan ser du på risikoen for at saksbehandlere mister mistenkt ytelseskriminalitet?
– Jeg tror åpenbart det er en risiko. Men samtidig føler vi på en eller annen måte at vårt primære oppdrag ikke er å etterforske tilskuddsbrudd.
Botkyrka kommune hadde 850 familier som mottok økonomisk bistand i april. Til sammen har Rådet fremmet 17 politiklager på feilutbetalinger de siste fem årene, i fjor var det to. Sosialdirektør Charlotte Lagerkvist mener hun har funnet alle unøyaktighetene.
– Ut fra det perspektivet vi har og ut fra vår måte å jobbe på, mener vi å ha funnet det. Da bør vi ikke være naive. Vi jobber kontinuerlig med forbedringer på dette området slik at du kan finne ut mer om det er noen.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»