Helsen vår er i brann. De stadig mer håndgripelige konsekvensene av klimaendringene bør rette oppmerksomheten mot virkningene på helsen vår. Godene vi nå tar for gitt i vår svenske hverdag, som ren luft, trygt drikkevann og stabil matforsyning, er truet av klimaendringer og skaper et økende behov for relevant kompetanse. Etter hvert som verden endrer seg, er det viktig at helseprogrammer gir større opplæring om klimaendringenes innvirkning på folkehelsen. Dette er synspunktet til studentorganisasjonen International Federation of Medical Students» Associations Sweden (IFMSA-Sweden) kampanjen «Vår helse brenner».
For å samle innsikt i elevenes oppfatninger og tanker om helse- og klimakrisen vi er inne i, sendte vi ut en spørreundersøkelse til medlemmene våre. Dette har vist at mange føler klimaangst og hjelpeløshet i saken. Alle følte at de ikke hadde nok kunnskap og ikke hadde fått nok opplæring om emnet i bistandsprogrammet. Over 90 % sa at de ønsket å bli mer involvert i saken. Derfor er det både en interesse og et opplevd behov for å styrke sykepleierstudentenes kunnskap om faget for å sikre god kompetansetilgang i fremtiden.
Vi bak kampanjen er sykepleierstudenter og aktive medlemmer av IFMSA-Sverige, en organisasjon som eksisterer for å fremme global helse gjennom internasjonal utveksling, prosjekter og påvirkningsarbeid. Vi har identifisert at kampanjen er nødvendig ettersom vi mener saken blir oversett, både i de pågående politiske debattene før valget og i svenske medisinske programmer. Vi reiste til Visby under Almedalsuka for å kampanje og deltok på flere arrangementer om klimakrisen. Imidlertid har bare noen få andre hendelser enn våre tatt for seg klimaeffektene på folkehelsen.
For å illustrere hvordan klima skaper og påvirker ulike aspekter ved sykdom og helse, har vi satt sammen et alfabet, der hver bokstav illustrerer et helseproblem knyttet til klimaendringer. Med utgangspunkt i dette alfabetet skaper vi løsninger på alle problemer gjennom workshopene vi holder, men det er ikke nok. For å få en helhetlig tilnærming til dette kunnskapsgapet trenger vi landsomfattende endring. Undervisning om klimaeffekter på folkehelsen bør gjøres obligatorisk i sykepleierutdanningene som gjennomføres på universitetsnivå.
Kampanjen vår eksisterer ikke for å bidra til det ofte dystopiske diskusjonsklimaet. Vi er til for å skape rom der elevene kan utdanne og lære av hverandre. Dette er noe vi ser på som nødvendig, men også noe vi gjør frivillig, parallelt med studiene. Ansvaret for å gi sykepleierstudenter tilstrekkelig kunnskap for å kunne håndtere en epidemiologisk situasjon i endring nasjonalt og globalt må hvile på utdanning. Derfor tar vi til orde for å vie mer tid til sykepleierutdanning til dette.
Med følgende i tankene vil vi oppfordre de svenske medisinske programstyrene og utdanningsminister Anna Ekström til å:
- Undersøke muligheten for at landets sykepleierutdanning kan inkludere undervisning om effekter av klima på helse.
- Tilby studentene valgfag om bærekraftig utvikling.
- Tilby opplæring i hva klimasmart og bærekraftig helsevesen kan være.
For å vite mer:
Klimaendringer og helse – samlingsside!
Lakartidningen.se
(oppdatert 2022-08-03)
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»