Solcellepaneler kan gi nødstrøm ved krise

Solcellepaneler på boligbygg kan spille en avgjørende rolle for å dempe konsekvensene av strømbrudd ved å gi beboerne nødenergi til visse grunnleggende behov og samfunnsviktige funksjoner. Men beredskapen er lav både i Sverige og i resten av Norden for å bruke solenergi til strømforsyning ved krise. Dette viser den nye rapporten fra Sweco om elektrisk motstandskraft i ni europeiske land.

Av sikkerhetshensyn i strømnettet er solcellepanelene slått av ved strømbrudd. Men med en spesiell inverter for nødstrømforsyning, en såkalt nødstrøminverter, kan dine egne solcellepaneler generere sin egen strøm, om enn med liten kapasitet. Hvis det er sol, lar det for eksempel ha en fungerende vannpumpe eller lade opp mobiltelefonen ved strømbrudd.

– Ekstreme værforhold og sikkerhetstrusler krever spenst i energisystemet for å redusere effekten av langvarige strømbrudd. Det trengs løsninger for tilgang til nødstrøm, både for å opprettholde mobil kommunikasjon mellom mennesker og for å møte grunnleggende behov som vannforsyning, sier Conny Udd, divisjonssjef Energi & Industri, Sweco Sverige.

Men for å ha tilgang til nødstrøm trenger du en nødstrømomformer eller en såkalt hybridinverter som krever batterier og derfor har høyere kapasitet. Hybrid-invertere kan være en god backup-løsning ved strømbrudd, men er mye dyrere enn standby-invertere.

– Ved å forsyne boliger med solcellepaneler og nødvekselrettere kan vi styrke motstandskraften til lavkostenergisystemet i Sverige. De færreste er klar over denne muligheten, selv om effektene av et strømbrudd kan være svært harde for en familie, sier Conny Udd.

Solcelleinstallasjoner i Europa er på vei oppover, drevet av energiomstillingen, lavere priser på solcellepaneler, subsidier og økte reguleringer. Swecos rapport viser at Tyskland i dag har mest installert solkraftkapasitet, mens Nederland har høyest kapasitet per innbygger. Norge henger etter, sammen med Sverige og Finland. Sverige rangerer også sist sammen med resten av Norden når det gjelder potensial for elektrisk motstandskraft ved hjelp av solcellepaneler om fem år.

Kilde: Sweco
bilde
Kilde: Sweco

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *