2022 har vært et rekordår for fjellreven

En viktig forklaring på årets vekst er at det ble mer av fjellrevens basisføde, smågnagere. Men det er også klare tegn på at vernetiltak som tilleggsfôring og avliving av konkurrerende rødrev fortsatt har avgjørende betydning for utviklingen.

– Til tross for at det ikke har vært et tydelig gnagertoppår i Norrbotten, ser vi relativt mange fjellrevfornyelser i år. Det lover godt for neste sesong både med tanke på antall kull og nye besetninger, sier han Johan Wallen, koordinator for fjellrevens inventar ved Statens naturhistoriske museum. I sør er det imidlertid tegn til svært god tilgang på smågnagere i år, noe som kan bety et dårlig år neste år. Konsekvensen kan bli færre fjellrevkull i Sør neste år.

En større befolkning bidrar også til å redusere avstandene mellom delpopulasjoner og øker dermed også kontaktene mellom dem. Det kan øke genetisk utbytte og variasjon, noe som gjør stammen mer levedyktig og stabil i det lange løp.

Siden 2018 har fjellreven vært inventert etter felles metodikk med Norge. Nytt av året er at Finland også er en del av den årlige inventarrapporten. Også i år hadde Finland den første avl av fjellrev siden 1996.

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *