Zara foretok utvekslingen nord for polarsirkelen

– Da solen sto opp i femten minutter for første gang, deltok jeg på et foredrag og gikk glipp av det. Så plutselig forandret våren seg og nettene ble veldig lyse. Det var heldig at hybelen hadde blendingsgardiner.

Zara Elfros smiler over minnene fra tiden som utvekslingsstudent i Tromsö, Nord-Norge. Byen ligger nord for polarsirkelen, og da hun først kom dit tidlig i januar 2020, var det mørkt 24 timer i døgnet.

Fornavn: Zara Elfros

Utvekslingsstudier innen: Gammel kultur og sosialt liv

Hvor: Universitetet i Tromsö

Reisen varte i tre dager

At Zara valgte Norge som land for utvekslingssemesteret i Antikkens kultur og sosialt liv, skyldtes blant annet språket.

Zara valgte å gjennomføre sin utveksling nord for polarsirkelen, i Tromsö, Nord-Norge. Foto: Zara Elfros

– Jeg ville til et land der språket ikke var så vanskelig for meg. Først tenkte jeg på England, men læreren min frarådet meg det på grunn av Brexit. Så ble det Norge i stedet. Jeg ønsket å gå så langt som mulig og derfor valgte jeg Universitetet i Tromsö.

Det kunne kanskje virket litt skummelt i begynnelsen å være utvekslingsstudent, så det var fint å være i et naboland.

Reisen varte i tre dager og ble foretatt i bil med Zaras far ved rattet. Etter å ha bodd sammen med andre nykommere – noen tsjekkiske og italienske studenter som kom for å forbli venner under utvekslingsoppholdet – kunne han de første dagene hente nøkkelen til studentboligen. Takket være en mellommann fra Tromsö kunne leiekontrakten vært ordnet fra Sverige.

– Så det var en velkommen uke for oss nye internasjonale studenter før semesteret startet. Det var velkomstfest, omvisning og mye mer. Det kunne kanskje virket litt skummelt å være utvekslingsstudent i starten, så det var fint å være i et naboland. Språket var til stor hjelp.

Havnen i Tromsö.

Havnen i Tromsö. Foto: Zara Elfros

Rett til å ta eksamen i svensk

Universitetet i Tromsö er ikke like stort som Stockholms universitet. På den annen side fant Zara at studentmassen var større* ved opphold i korridorer og andre innemiljøer i Tromsö. Det var andre svenske utvekslingsstudenter, men først møtte han dem bare noen få ganger.

Alle kursene ble testet på slutten av semesteret og det var kjempebra.

– For øvrig hang jeg med folk som hadde tatt de samme kursene som meg, og ting varierte litt. Det var utvekslingsstudenter for eksempel fra USA og Tyskland.

Utsikt over de nordlige delene av Norge.

Utsikten fra Zaras studentrom i Tromsö. Foto: Zara Elfros

Han beskriver det å studere på norsk som «ikke veldig vanskelig, men heller ikke veldig lett». I motsetning til Sverige, hvor du studerer ett emne om gangen, studerer du i Norge flere emner parallelt. Zara studerte tre kurs samtidig.

– Alle kurs ble testet på slutten av semesteret og det var kjempebra. En veldig god ting jeg lærte mens jeg var der, var at jeg var kvalifisert til å ta svenskeksamenen. En avtale mellom Sverige, Norge og Danmark gir studentene mulighet til å ta eksamen på sitt morsmål.

Pandemien har blitt et faktum

I februar i Zadars sosiale kretser var det snakk om en sykdom som kom fra Kina fordi det var studenter der med kontakter. Så tok det ikke lang tid før koronaviruspandemien var et faktum. Nord-Norge stengte skikkelig.

– SU tok kontakt og ga beskjed om at man kunne komme hjem om man ville. Jeg tok kontakt med institusjonen min og vi konkluderte med at jeg var ganske trygg der jeg var. Nord-Norge var helt stengt – du fikk ikke engang reise dit fra andre deler av Norge – og det er et sykehus i Tromsö.

Jeg var takknemlig for å ha levd slik at jeg var nær naturen.

Etter omtrent to måneder med streng sperring, der innbyggerne i utgangspunktet ikke en gang fikk lov til å forlate hjemmene sine for å gå en tur, har noen restriksjoner blitt fjernet. Du kan gå ut igjen, for eksempel for å handle, men ikke på søndag. Allerede før pandemien hadde Zara oppdaget at så å si alt i Norge var stengt på søndager.

Et veggmaleri i Tromsö.

Et veggmaleri i Tromsö. Foto: Zara Elfros

– Det var annerledes enn Sverige og noe jeg egentlig ikke var forberedt på, men man ble vant til det. Jeg var takknemlig for å ha levd slik at jeg var nær naturen. Det var flott både før og under pandemien.

Semesteret ble avsluttet i juni og Zara kunne reise hjem til Sverige takket være slektninger til familievenner i Tromsö. De tok henne med til den stengte grensen til Sverige. Der ble hun tatt av faren.

Sjokkert over forskjellene mellom Norge og Sverige

– Da jeg kom hjem til Sverige, ble jeg sjokkert over hvor forskjellig det var fra Norge angående pandemien. Å, så fri jeg er! Jeg tenkte. Men først fortsatte jeg å oppføre meg som om norske regler fortsatt gjaldt. Det var nesten vanskeligere å reise tilbake til Sverige enn å reise til Norge.

Jeg vil definitivt tilbake til Tromsø.

Til tross for pandemien er Zara glad for at hun tok steget og dro til Tromsø da hun gjorde det. Utvekslingsperioden lærte henne mye, blant annet at hun orker mer enn hun tidligere trodde.

– Studiet mitt har endret seg og jeg tar flere kurs. Jeg vet det fungerte i Norge. Så det virker som en klisjé, men når du gjør en utveksling knytter du kontakter i andre land. Og så lærer du at du kan klare det på egenhånd, uten mamma og pappa eller bestevennen din.

– Jeg vil definitivt tilbake til Tromsö. Jeg hadde planlagt å besøke Lofoten, men det var ikke mulig på grunn av pandemien. Jeg vil gjøre det når jeg går tilbake.

Hav og fjell i Tromsö.

Zara likte å være nær naturen under oppholdet i Tromsö. Foto: Zara Elfros

* Stockholms universitet har omtrent det dobbelte av studentene ved Tromsö universitet. For gjeldende data, se en.uit.no/om#engelsk og universitetet i tall.

Sist oppdatert: 27. desember 2022

Stedsleder: Studentavdelingen

Milo Pascall

"Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *