Det sa Riksbanks visesjef Martin Flodén onsdag, ifølge Riksbankens oppsummering av talen.
Han bemerket at KPIF-veksten falt fra 4,7 % i august til 4,0 % i august, men eksklusive energiveksten var den 6,9 %. Når det gjelder høyfrekvente prisbevegelser, som endringer siste måned eller de siste tre månedene, er økningstakten for varer og tjenester høy.
Flodén sa at i september økte prisene på for eksempel internasjonale flyreiser og frukt og grønt «mye raskere enn vi forventet».
«Dette er produktgrupper hvor prisbevegelsene ofte er store og kan skyldes tilfeldigheter, men de er også produktgrupper som har en stor importkomponent. Den svake kronen letter ikke kampen mot inflasjonen», har han erklært.
«Vi har allerede markert tidligere at kronen kan ha en større innvirkning på prisene enn vanlig i en situasjon med høy inflasjon. Kanskje er det nettopp dette vi begynner å se i inflasjonsdataene fra september,» fortsatte Martin Flodén.
Han la til at selv om inflasjonen beveger seg i riktig retning, er det «fortsatt en lang vei å gå før vi kan si at inflasjonspresset har normalisert seg.»
– I denne sammenhengen blir det stadig tydeligere at pengepolitikken vil måtte forbli restriktiv i lang tid fremover, sa Martin Flodén.
For å vite mer: Fridell: Seks aksjer for drømmeporteføljen min
For å vite mer: Hernhag: Aksjene med best verdi på aksjemarkedet
For å vite mer: Raskvoksende ledere er billige favoritter etter priskrakket, men hold deg unna tapsbringende selskaper
For å vite mer: Flott intervju med milliardæren: De lykkelige årene i eiendomssektoren er tilbake
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»