For ti år siden gikk rekrutteringen til norsk langrenn som en gal. I toppåret 2012 var for eksempel antall skikort blant unge i alderen 13 til 19 år 8 700.
I dag er situasjonen en helt annen. I 2021-sesongen falt antallet til 4.722, nesten en halvering. Tallene traff bunnen under pandemien, men trenden og problemet var tydelig allerede før.
«Stor bekymring»
– Det er en situasjon vi må ta på alvor, sier Therese Johaug.
NRK-ekspert Fredrik Aukland:
– Det er en stor bekymring. Skal vi at langrenn fortsatt skal være nasjonalsporten i Norge, må vi se en vekkelse i rekrutteringen av barn og unge, sier han.
I verdenstoppen er norsk dominans total blant menn. Jentene overrasket også positivt etter nederlaget til Johaug, blant annet med gull på stafetten. Når det gjelder problemet med gjenvekst, fokuserer Johaug fremfor alt på kvinnesiden.
– En stund var damelaget veldig dominerende og vi var veldig bortskjemte. Med den generasjonens bortgang ser vi at yngre jenter ikke er tatt i betraktning, selv om det er veldig gledelig å se flere jenter på pallen i år.
Foreningen setter inn flere ressurser
Öistein Lunde, generalsekretær i Norges Skiforbund, er selvkritisk.
– Vi gjorde definitivt aldri nok. Men det er noe vi er veldig fokusert på nå og investerer mer ressurser i.
Han forteller blant annet om et nytt prosjekt med 13 skiklubbutviklere som hjelper klubber over hele landet.
– Vi har en flott base. Men vi må klare å snu trenden og håpe at tallene stabiliserer seg og øker. De siste årene har vi hatt et ganske jevnt frafall i alle aldersgrupper, sier han.
«Henivne zombieforsker. Uhelbredelig matspesialist. Lidenskapelig nettinteressert.»