Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) sa i dagens tilsynshøring på Stortinget at han har tatt grep for å styrke rutinene etter en periode preget av en rekke kompetanseskandaler i hans regjering.
– Vi tok lærdom og styrket rutinene. Vi har handlet på mange av forholdene som skjedde her i dag, sa han.
Men i dag på Stortinget redegjorde de avgåtte statsrådene for sitt ansvar og aksjekjøp for Gransknings- og etableringskomiteen.
Tidligere statsråder har kommet med en rekke kritiske kommentarer til regjeringens håndtering av slike saker:
- Reglene var uklare og oppfølgingen mangelfull.
- Formasjonen var for svak.
- Kjøpet av Ektefellers aksjer var en «blindsone i politikken».
- Ulik praksis i Statsministerens kontor (SMK) og i ulike departementer.
Det er statsminister Jonas Gahr Støre (AP) som har det overordnede ansvaret for at de ulike statsrådene respekterer gjeldende regler.
– Jeg lærte en lekse
I dag var Støre den siste som deltok på maratonhøringen hos granskingskommisjonen. Når det gjelder opplæring, understreket han gjentatte ganger statsrådenes ansvar for å tilegne seg kunnskap.
Høyres Svein Harberg påpekte at både Ola Borten Moe og Anette Trettebergstuen påpekte «svakheter ved trening».
– Hvem har det overordnede ansvaret her? Harberg ville straffe.
– Det overordnede ansvaret ligger hos statsrådene, svarte Støre.
Han understreket at det nå er utviklet felles retningslinjer for medlemmer av regjeringen.
– Men alle skal følge de samme kravene som loven setter. For denne treningen var annerledes, sa Støre.
Han understreket også at statsrådene har en rekke verktøy til rådighet ved tvil: Det er juridisk kompetanse i departementene og SMK kan også bidra med kunnskap, understreket han.
– Men det er opp til dere i avdelingen å la det skje. I Huitfeldts avdeling er det også en juridisk avdeling som er godt kjent med de juridiske sidene av saken.
– jeg handlet
Støre innledet sin del av høringen med å understreke at tillit til politikere er helt essensielt i et demokrati. Tilliten mellom befolkningen og oss politikere er svekket, sa han.
– Da jeg fikk vite om min regjerings anliggender, var jeg opptatt av at det skulle være full åpenhet om hva som skjedde og at all informasjon skulle offentliggjøres, sa statsministeren.
Han måtte sparke flere statsråder på grunn av problemer med å forstå valgbarhetsreglene. Men Støre sa at det ikke er mulig å lage orientering eller opplæring som dekker alle tenkelige situasjoner der man kan bli inhabil.
Han understreket at tilliten til politikerne har blitt svekket av det som skjer. Samtidig understreket han at det er den enkeltes ansvar å vurdere egne forutsetninger.
– Statsråden har plikt til å sette seg inn i reglene. Vi gleder oss til å vite hva de reelle forholdene er. Det er kun den enkelte selv som kan ha oversikt over angrep som kan føre til inhabilitet, sa Støre og fortsatte:
– Det er viktig å ikke miste dette ansvaret som tilfaller hvert enkelt medlem av regjeringen.
Støre understreket at han i dagens høring lyttet til tidligere statsråder som erkjente feilen, som de tok ansvar for.
– Det kan ikke være at en statsråd sier «jeg gjorde den feilen fordi ingen sa fra». Det er en flukt fra ansvar, sa regjeringssjefen.
Tre sa opp
Ola Borten Moe (Sp), Anette Trettebergstuen (AP) og Anniken Huitfeldt (AP) er alle ute av regjeringen.
De fremhevet alle, på ulike måter, det de oppfatter som mangler eller svakheter i dagens kompetansestyringssystem.
Tidligere Sp-nestleder og forskningsminister Ola Borten Moe mener reglene til regjeringen han selv var en del av var uklare og at opplæringen var for svak.
Borten Moe måtte gå av i sommer etter at det ble avslørt at han hadde kjøpt våpenaksjer og brutt valgbarhetsregler.
– Jeg er ingen ekspert på evne og manglende evne. Men jeg kan oppnå mer enn noen gang i livet mitt, sier tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).
Han tok en selvkritikk for ikke å sette seg godt nok inn i reglene og «sannsynligvis ikke engang forstått det godt nok».
– Men jeg vil også si at trening bør og kan bli bedre. Reglene bør bli klarere og bevisstheten om systemet har også potensial til å bli bedre, sa han.
Huitfeldt måtte nylig gå av som utenriksminister. Støre begrunnet delvis sin avgang med behovet for å gjenopprette tilliten.
Huitfeldts forklaring avdekket at hun før ansettelsen i 2021 ikke hadde et grunnleggende intervju, et såkalt verifikasjonsintervju, ved SMK.
– Som politiker skal man aldri skylde på forvaltningen, det gjelder fortsatt. Men siden jeg valgte å være selvkritisk, ville jeg kanskje også tenke at i konstitusjonsavdelingen til SMK ville denne saken bli tatt opp med stor ydmykhet, sa Huitfeldt og forklarte seg.
Du kalte reguleringen av ekteskapelig andel eierskap for en «politisk blindsone.»
– Mitt inntrykk er at dette er et område som har blitt mer og mer alvorlig, mer og mer alvorlig, sa Huitfeldt.
Anette Trettebergstuen trakk seg nesten umiddelbart i sommer da valgbarhetsproblemer dukket opp.
I sin forklaring fremhevet han de ulike praksisene til Statsministerens kontor (SMK) og andre departementer.
– Det er åpenbart og vi har lært om det i møter med SMK. SMK-advokater har et annet syn enn KUD-advokater på muligheten for å nevne og foreslå navn og annerledes enn det som resulterte i andre departementers skriftlige utredninger, sa Trettebergstuen.
Støre erkjente, etter å ha gjennomgått endringene som ble gjort, at det var ulik praksis i ulike departementer.
– Rutinene var ulike i ulike departementer, sa han.
Ingen kontroll
Statsminister Støre mener det var gode grunner til at det ikke ble gjennomført dybdeintervjuer med Anniken Huitfeldt før hun ble utnevnt til utenriksminister.
Ellers ble de såkalte oppfølgingssamtalene med statsrådene gjennomført av påtroppende statssekretær Kristine Kallset ved SMK, med to unntak.
– Det var Trygve Slagsvold Vedum og Anniken Huitfeldt. Og det var det gode grunner til, sa Støre og viste til at Vedum ledet regjeringspartneren Senterpartiet.
– Og Anniken Huitfeldt var statsråd i to regjeringer, hun satt på Stortinget, jeg kjente henne godt. Egnetheten hans som statsråd var godt kjent for meg, sa Støre og la til:
– Slik ønsker alle statsråder å gjøre kompetanseintervjuer når de kommer i regjering, i møtet med departementet.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»