Onsdag kveld samlet tusenvis av mennesker seg foran Norges hus i Skånegatan. Sammen med tre orkestre skulle de marsjere gjennom Gøteborg for å feire Norges nasjonaldag.
Før marsjen ble det arrangert en markering på det norske konsulatet ved hjelp av frivillige fra Den norske foreningen.
– Det er veldig morsomt. Vanligvis samler vi inn rundt 2500-3000, men denne gangen trodde jeg det ville bli færre fordi det er Kristi himmelfart og mange vil kanskje reise til Norge for å feire, sier Jan Andréasson, norsk generalkonsul i Gøteborg.
Mange bunader: Norske bunader
Gøteborg-toget beskrives som det største 17. mai-toget utenfor Norge. Kanskje ikke helt uventet med tanke på nærheten. Jan Andréasson er landets hovedrepresentant i Vest-Sverige. Men han måtte dirigere trafikken den dagen fordi politiet var sent ute, sa han. Han ønsker likevel å fremheve betydningen av Gøteborg for Norge og omvendt.
– Gøteborg har svært lovende vekst og tiltrekker seg mange norske bedrifter som ønsker å etablere seg. Så Norge er en positiv del av denne oppadgående vekstspiralen. Det skaper arbeidsplasser, sier Jan Andréasson.
Weni Jacobsen setter seg på toget på Avenyn og feirer med sine norske følgesvenner. Hun hopper litt når fastlegen kommer for å spørre henne om bunaden hennes.
– Det må ha vært fordi du er svensk! sier han og ler.
Folkedrakter i Norge kalles bunad og finnes i likhet med den svenske ekvivalenten i mange varianter og stiler. Den Weni har på seg er en Solör-Odal bunad.
– Jeg fikk denne kjolen da jeg var 15 år. Jeg flyttet hit for seks år siden, sier Weni Jacobsen.
Hva er det vakreste med Norge?
– Det er fellesskapet, der alle holder sammen og bryr seg om hverandre. Og så naturen, selvfølgelig!
«Han tok over hele byen»
Erik Nissen Johansen kom til Sverige på slutten av 1980-tallet. Familie og jobb fikk ham til å bli. Han er en av få menn som bærer en norsk folkedrakt av Asker.
– Den tilhørte faren min og den sitter litt trangt. Jeg kan ta av meg vesten når jeg skal spise vafler, sier han ler.
Kjolen ble sydd tidlig på 1980-tallet. På kragen har han juveler smeltet sammen med juveler fra en vikinggrav.
– Det er flott å kunne feire 17. mai med det største toget utenfor Norge. Siden politiet var for sent, følte vi at vi hadde tatt kontroll over hele byen. Men jeg elsker også Gøteborg, sier han.
Men hva er det beste med Norge?
– Kanskje oljepenger!
FOR Å VITE MER:Nordmenn feirer 17. mai her
FOR Å VITE MER:Norges befolkning passerer en milepæl
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»