– En raskt stigende rente skaper motvind, for sektoren som helhet men for utfordrere spesielt, sier Hampus Brodén, administrerende direktør i Stabelo.
Stabelo vokste raskt, i fjor økte lånene med 10 %, eller to milliarder. Men halvparten av den økningen har nå forsvunnet bare i første kvartal 2023.
Hampus Brodén forklarer dette blant annet med at kundene synes det er vanskeligere å sammenligne rentene når de stiger raskt, men også at storbankene kan heve boliglånsrentene ved å ikke heve sparerentene til kundene så mye . Noe utfordrerne ikke kan gjøre fordi de ikke tilbyr sparekontoer.
– Så du lar innskuddskunder subsidiere boliglånskunder og tilbyr dermed litt mer attraktive boliglånsrenter.
For et år siden kunne Stabelo og Hypoteket – nok en nykommer – tilby de laveste variable boliglånsrentene. Nå står begge igjen.
Boliglånet markedsfører seg med «lav rente» og tilbyr et «lavrente fleksibelt boliglån», men i mars tilbød det en gjennomsnittsrente på 4,09 %, bare Nordea var dyrere.
– Akkurat nå er vi midt oppe i en veldig rask renteøkning og dette har en spesiell effekt på oss. Når Riksbanken hever styringsrenten har det direkte innvirkning på finansieringskostnaden vår og påvirker andre også, men det tar som regel litt lengre tid, sier Carl-Johan Nordqui – administrerende direktør i Hypoteket.
Hypoteket og Stabelo finansierer seg på en helt annen måte enn banker. Bak selskapet står en rekke pensjonsselskaper som investerer i et boliglånsfond, penger som så lånes ut til kundene. Mens for eksempel store banker kan finansiere seg på mange forskjellige måter.
Både Stabelo og Hypoteket forventer at Riksbanken fortsetter å heve renten fremover og at variable renter fortsatt har en lang vei å gå før de topper seg.
– Selv om den offisielle renten stabiliserer seg, er det en risiko for at boliglånsrentene fortsetter å stige litt etter at det skjer, sier Hampus Brodén.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»