Utsetting av fasaner og rapphøns i Norge er nektet

Ingen som henvendte seg til Miljødirektoratet for å sette opp åkerfugler fikk tillatelse. Arkivfoto: Per Jonson

Utsetting av fasaner og rapphøns i Norge er nektet

Jegere som har søkt om å sette ut fasaner eller rapphøns i Norge i år har fått avslag på tillatelse av Miljødirektoratet. Fugleartene blir ikke lenger sett på som stedegne arter i landet.

Han er norsk interessemagasin Fuglehunden som melder at Miljødirektoratet har avslått forespørsler om å sette ut ville fugler i Norge i år. Det hevdes at årsaken til at dyr ikke utsettes for unødvendig lidelse, veier tyngre enn fordelen med fuglehundtrening.

Siden 2016 har jegere i Norge måttet søke om spesielle tillatelser fra myndigheten for å kunne sette ut rapphøns og fasaner da de ikke lenger ble regnet som stedegne arter i landet.

Det skriver Miljødirektoratet med begrunnelse for de nye skjerpede reglene.

«Et sentralt argument for å trene sårbare fugler har vært at man ved å trene gode jakthunder på denne måten kan redusere lidelse ved søk etter felt som er drept. Ledelsen mener til og med at det ikke kan anses som en samfunnsinteresse Det er viktig å redusere lidelse under jakt, når kostnaden er å påføre en annen art unødvendig innsats, skade og lidelse. Både omfanget av lidelse påført og omfanget av unngått lidelse er ukjent.

En del av pleien av biotopen

Rolf Grönstedt er president i den svenske klubben vorsteh og har merket seg de avslåtte forespørslene i Norge.

– Det er klart det er trist for de norske jegerne som har blitt rammet av det. Her i Sverige er assistert spillutgivelse en del av spilladministrasjonen. I tillegg driver fuglejegere både omfattende biotopbevaring og jakt på rovdyr, til fordel for de ville bestandene av rapphøns og fasaner. Jeg er overbevist om at et utsettingsforbud i Sverige vil bety at våre ville rapphøns og fasaner forsvinner på sikt.

Men Rolf Grönstedt føler seg relativt trygg med den rekkefølgen vi har her til lands.

– Den reviderte jaktplanforskriften har akkurat kommet og etter min forståelse gir de nye jaktplanene for rapphøns muligheter for å reetablere bestandene lenger nord langs kysten. Det var rapphøns så langt opp til Tornedalen, sier han.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *