Forskere fra Luleå tekniska universitet skal undersøke den svenske byggesektorens behov for forebyggende helse-, arbeidsmiljø- og sikkerhetsaktiviteter.
I 1993 forsvant byggebransjens bedriftshelsetjeneste Bygghälsan.
Arbeidsgivere og fagforeninger etterlyser nå økt kompetanse i disse sakene.
– Når det gjelder helsen til svenske bygninger, har det oppstått en situasjon av typen «catch 22». Byggebransjen krever ikke dagens bedriftshelsetjeneste fordi den mangler riktig kompetanse. Bedriftshelsetjenesten kan på sin side ikke utvikle spesifikk kompetanse for byggesektoren, fordi tjenestene ikke er etterspurt, sier Leif Berglund, forsker i industrielt produksjonsmiljø ved Luleå tekniska universitet, i en pressemelding .
Et problem byggesektoren sliter med i Sverige i dag er at det kan være store forskjeller i kunnskap, opplæring og kompetanse mellom større byggefirmaer og mindre underleverandører når det gjelder helse, arbeidsmiljø og sikkerhet. I mange byggeprosjekter jobber bedrifter med ulike oppfatninger og kulturer når det gjelder arbeidsmiljø og sikkerhet. Dette gjelder også underleverandører som ansetter utenlandsk arbeidskraft.
– Kartlegging av behov, kompetanse og tilbud til bedriftshelsetjenesten i bygg- og anleggssektoren har som mål å synliggjøre byggesektorens spesifikke behov når det gjelder forebyggende helsetiltak, sier Leif Berglund.
I årene 1968-1993 var det et fellesorgan i byggebransjen, Bygghälsan. Det var et helseforetak som drev med lokale og vanlige tjenester hvor bygningsarbeidernes helse ble undersøkt gjennom spørreskjemaer og ulike tester. Aktiviteten resulterte i et omfattende datamateriale og på denne bakgrunn kunne bransjen ta viktige beslutninger blant annet vedrørende støy, belastning, eksem og sist men ikke minst bruk av asbest i sektoren bygg.
I dag er bedriftshelsetjenesten i byggenæringen delt på mange lokale aktører uten sentral koordinering. Byggefirmaer kjøper vanligvis kun en rekke grunnleggende helsetester fra bedriftshelsetjenesten.
Forskere fra Luleå tekniska universitet gjennomfører en intervju- og spørreundersøkelse blant svensk byggeindustri, tilknyttede fagforeninger, byggeplassledere/-ledere, verneombud og ansatte i tidligere Bygghälsan. Det gjøres en oversikt over tjenester som tilbys byggebransjen gjennom bedriftshelsetjeneste, primærhelsetjeneste og konsulenter med fokus på arbeidsmiljø og sikkerhet. Den svenske företagshelsestyrelsen vil bli intervjuet. Forskningsprosjektet er finansiert av SBUF og AFA.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»