Valgkompasser har blitt publisert i svenske medier siden slutten av 1990-tallet. De har over tid blitt en viktig og populær del av politisk journalistikk i et valgår.
Kompasser har absolutt blitt kritisert, selv når politikere eller spaltister har blitt sammenlignet med et annet parti enn deres eget. Men vår intensjon med valgkompasset er ikke å gi en konklusjon om hvordan man skal stemme. I stedet gir vi deg muligheten til å sammenligne din holdning til en rekke viktige og partisplittende saker med svarene fra partiene.
Tre valg, 311 forskjellige kompasser
SVTs Valkompass er det eneste som i tillegg til riksdagsvalget også omfatter valg i regioner og kommuner. Det betyr at vi har utviklet applikasjoner for 311-kompass, noe som gjør Valkompass fra SVT unikt.
Vi sammenligner ikke bare svarene dine med åtte riksdagspartier, men også med kandidater på riksdagslistene over partier. Videre kan du da sammenligne ditt syn med partienes ved region- og kommunevalg. Klikk på hvilken kommune du vil sjekke så får du også spørsmål om regionen. På denne måten kan du teste partier for alle tre valgene.
311 valgkompass kan lages takket være de lokale redaksjonene til SVT Nyheter. De kartla de viktigste lokale spørsmålene. Saker der det er stor forskjell mellom partiene blir ekstremt viktige fordi de bidrar til å se skillelinjene i politikken.
Gigantisk bakgrunnsarbeid
SVT Nyheters forskningsteam har blant annet avhørt 4.440 stortingskandidater og 2.275 lokale partiorganisasjoner i alle kommuner over hele landet. SVTs erfarne politiske journalister bidro med sin kunnskap under arbeidet.
Statsvitere fra Gøteborgs universitets Lore opinionslaboratorium hjalp oss med å teste mange av spørsmålene på 5000 personer i deres medborgerpanel. Til slutt fikk vi også hjelp av våre medjournalister fra flere lokalaviser over hele landet, som hjalp oss med forslag og innspill. SVTs lokalkompass utgis også av et stort antall svenske lokalaviser fra de fleste aviskonsern.
Valgkompasset er helt anonymt å gjøre. SVT lagrer ingen IP-nummer, og sammenstiller heller ikke hvordan publikum svarer. For å øke åpenheten vi velger også å publisere hvordan algoritmen som samsvarer med svarene fungerer.
Vi vet at det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge hvilket parti som skal få sin stemme. Håpet er at vårt valgkompass skal gjøre det lettere å sammenligne partiers og kandidaters synspunkter med dine egne.
Prøv gjerne! Valgkompass er tilgjengelig i SVT Nyheters app.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»