Bo Jacobsson er professor ved Sahlgrenska akademiet ved Gøteborgs universitet og skal lede prosjektet, som han beskriver som unikt i verden.
— Gjennom store folkeregistre i Norden og gjennom en satsing som vi har jobbet med i Norge i ti år, kan vi gjennomføre helt unike studier der vi kan se på arvbarheten bak svangerskapets varighet.
Og hvorfor trenger du å vite mer?
– Fordi risikoen for å føde for tidlig øker og risikoen for barnet øker også hvis den fødes for sent, og hvis vi på denne måten kan vite hva som for eksempel utløser fødsel tidlig, kan vi gjøre forebyggende tiltak for å forhindre det. .
Prosjektet innebærer studier som skal gjennomføres i Sverige, Norge og USA de neste årene. De skal blant annet bruke data fra 11.000 norske familier med informasjon om DNA, svangerskapsvarighet og miljøet moren var i under svangerskapet. Det svenske medisinske fødselsregisteret med opplysninger om over fire millioner svangerskap skal også brukes i forskningen.
I følge professor Bo Jacobsson handler det om å prøve å forstå hvordan genetiske faktorer og miljøet påvirker og samhandler:
— Vi vet at arvelige faktorer forklarer ca 25-30 prosent av årsaken til at du føder for tidlig, i tillegg til at det er mange andre faktorer, som om du røyker, hvordan du bor og hvordan du spiser under svangerskapet, og derfor man kan også se samspillet mellom genetiske og miljømessige faktorer og at disse kan samhandle på en ufordelaktig måte for pasienten.
Hvor viktig vil du si det er å få mer kunnskap om det?
— Det er helt sentralt. Vi har sett stor suksess med å kunne ta vare på en for tidlig født baby, men faktum gjenstår at vi ikke har lykkes med å redusere antall for tidlig fødte barn, verken i Sverige eller i utlandet, slik at grunnleggende biologisk kunnskap kan brukes. hvis de er helt avgjørende for å kunne sette i verk forebyggende tiltak og redusere disse komplikasjonene, som er vårt mål.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»