Flyttingen betyr faktisk færre barnetrygd neste år for Madeleine Wright og datteren Ellie.
– Du er litt uheldig. Jeg skulle ønske det var litt mer, slik at det var litt lettere å snurre det, sier han til NRK.
– Jeg er ikke en av dem som sliter mest, men jeg tror at de som har litt mindre inntekt enn meg merker det enda mer.
Budsjettforslaget ble lagt fram for halvannen uke siden. Men regjeringen har ikke flertall på Stortinget og må gå i forhandlinger med SV. Da kan det bli en ny avtale om familiepenger.
– Dette vitner om Støre-regjeringens manglende ambisjon i å bekjempe barnefattigdommen som vokser i Norge i dag, sier Kari Elisabeth Kaski fra SV.
– Overraskende, sier Kjell Ingolf Ropstad fra KrF.
– Spiste
I vårens forhandling om nasjonalbudsjettrevisjonen fikk SV med på å øke barnebidragene med 2 milliarder kroner per år fra og med 1. juli i år.
Samtidig vil regjeringen fra neste høst redusere barnehageprisene fra 3000 til 2000 kroner per måned i hele landet og til 1500 kroner i distriktene.
– Det er litt spesielt når regjeringen nettopp har lovet oss 1.000 kroner mer i måneden for å senke prisene på barnehager fra neste høst – og derfor vil nok en stor del av den summen spises opp av å ikke tilpasse barnebidraget til økningen på priser, sier småbarnsfar Nils Petter Strømmen.
Han og datteren Liv møter NRK på en trikketur fra Karl Johan til Oslo.
– Man merker at alt er blitt dyrere, også som småbarnsforeldre, sier Strømmen.
Etter mer enn 20 år med barnetrygdstagnasjon sørget KrF for en betydelig økning i barnetrygden da partiet styrte sammen med Høyre, Venstre og Frp: I 2019 ble familietrygdene økt med 1000 kroner for alle barn.
– Vi vet at det er det viktigste tiltaket for å hjelpe de fattigste og nå de mange som har det vanskelig. Jeg tror regjeringen faktisk vil velge å kutte dette programmet med 4-5 % neste år, sier Ropstad til NRK.
– Grepet KrF fikk da vi satt i regjering bidro til å redusere fattigdom blant de minste barna, legger han til.
Så sent som denne uken slo et ekspertpanel fast at å øke barnetrygden er en sikker måte å redusere antallet fattige barn i dette landet.
Utvalget foreslår å øke familiepengene til 31.535 kroner i året, men også å skattlegge dem.
– Dette vil gi barnefamilier med lav inntekt en solid inntektsøkning. Samtidig ønsker alle barnefamilier, bortsett fra de rikeste 30 %, å komme ut av det som før eller bedre, skriver ekspertutvalget.
Finanspolitisk talskvinne Kari Elisabeth Kaski sier SV ved flere anledninger har demonstrert at de ønsker å prioritere barnebidrag.
Hun beskriver tilskuddet som et viktig virkemiddel for å bekjempe fattigdom og sikre økonomien til vanlige barnefamilier i vanskelige tider.
– Vi kommer da tilbake til de konkrete prioriteringene for årets forhandlinger, men ingen skal være i tvil om at barnebidrag står øverst på lista til SV.
– Han økte familiepengene
Ansvaret for å frigjøre budsjettet i Stortinget blir nå overlatt til leder av finanskomiteen Eigil Knutsen (AP) og sentrumspartiets finanspolitiske talsperson, Ole André Myhrvold.
Når det gjelder kuttet i barnetrygden, trekker Myhrvold frem regjeringens grep for å redusere barneomsorg og barneomsorg.
– Og derfor økte vi barnebidraget for enslige forsørgere med 5000 kroner og med 200 kroner for barn over 6 år, også i revidert versjon. Vi mener at dere har tatt et veldig sterkt steg, som gjør at barnefamilier vil klare seg godt, uten at alle disse avtalene er gjenstand for prisjustering, sier han til NRK.
– Men når man øker barnebidraget og så ikke justerer prisen, gir man ikke med den ene hånden og tar med den andre?
– Vi har gjort en oppjustering nylig som i revisjonen og gir nå barnefamilier mulighet til å få barn i barnehagen. For de fleste av dere er dette sterkere enn prisjusteringer for barnetrygd akkurat nå.
– Men er det et monetært eller politisk spørsmål?
– Det er et budsjettspørsmål, og med dette budsjettet er vi opptatt av å skape trygghet for folk ved å redusere prisøkningene, holde renten under kontroll og sørge for opprettholdelse av et høyt sysselsettingsnivå, sier Ole André Myhrvold .
Andre kutt også
NRK meldte tidligere at regjeringen i sitt budsjettforslag kutter i støtten til personer som har store ekstrautgifter på grunn av uførhet. Regjeringen sparer 60 millioner norske kroner i mobilitet.
Men en rekke andre fordeler justeres heller ikke i takt med prisveksten, og sparer staten for milliarder.
Her er en oversikt fra Arbeids- og inkluderingsavdelingen, som inkluderer både barnetrygd og grunnstønadskuttet:
- Prisjustering av integreringspengene: Prisene justeres ikke, men må eventuelt justeres i tråd med kommunal deflator som nå er på 4,3 %. Dette gir en estimert besparelse på rundt 950 millioner kroner.
- Prisjustering av familietillegg: 901 millioner.
- Prisjustering av Stiftelsen støttes: Opprettholde nominelt tariffer 1–4 på grunnstøtte, juster takst 5 og 6 i tråd med 3,8 % prisøkning: 60 millioner.
- Prisjustering av kontantstøtte: 39,4 millioner.
- Prisjustering av engangsfordelen: 27 millioner.
– Det er statens ansvar å sørge for at investeringer og tilskudd er forsvarlig priset. Denne regjeringen har gjort feil tidligere, og spådd prisjusteringer og vekstforventninger som var for lave, sier Kaski.
Integreringstilskuddet ble derfor kuttet med nesten 1 milliard kroner reelt. Det betyr mindre penger for kommunene til å ta imot tusenvis av ukrainske flyktninger neste år.
– Regjeringen må ta ansvar for at kostnadene ved å integrere alle de som nå kommer til Norge som flyktninger, enten det er fra Ukraina eller andre land, ikke faller på kommunene, sier Kaski.
Samtidig er prisveksten Finansdepartementet anslår på 3,8 % lavere enn den anslått av andre fagmiljøer. Norges Bank forventer en prisvekst på 4,8 % for neste år, mens Statistisk sentralbyrås prognose er 4,0 %.
Med andre ord: Dersom prisøkningen blir større enn Finansdepartementet har lagt til grunn, vil det reelle inntektstapet for barnefamilier bli mye større.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»